Keväisen raikas sitruuna-mascarponekakku, myös gluteenittomana

|

Viikonloppuna Pengerkadun asunnon valtasi serkkuni johdolla neljä turkulaisleidiä, jotka olivat tulleet juhlimaan heistä yhden pyöreitä vuosia. Ohjelmassa olisi kuulema hauskaa yhdessäoloa mm. hyvän illallisen merkeissä.

Olin tietysti itse jalosta pois, mutta valmistin päivänsankarille keväisen raikkaan täytekakun.


Kakku kätkee sisäänsä sitruunaa sekä kakkupohjissa että täytteen lemon curdissa. Lisäksi satuin löytämään sitruunamarmeladeja koristeeksi sekä herttaisia vaahtokarkkikukkia, jotka oli kuin luotu kakun värimaailmaan ja teemaan.

Dr Oetkerin valikoimista löytyi myös makumaailman sopiva Lemon & Orange -strösseli sekä suklaa-hopeahelmiä tuomaan juhlavuutta.

Toki koristeluun voi käyttää myös tuoretta sitruunaa pieninä paloina tai höylätä kuoresta ohuita suikaleita. Kun käytät sitruunankuorta leivonnassa, suosittelen ostamaan aina luomusitruunoita.

Lemon curdia löydät valmiina kaupasta, mutta se on helppo valmistaa myös itse. Katso resepti tästä.


Kakussa parasta on makean kirpeän sitruunan ja täyteläisen mascarponekerman liitto. Reseptistä poiketen lisäsin väleihin myös muskattuja sitruunavohveleita, mutta se ei tuonut hirveästi mitään lisäarvoa.

Juhlijat kehuivat kakkua erittäin herkulliseksi ja sain myös itse maistaa palasen juhlijoiden lähdettyä sunnuntaina. Sain myös palata huikea siistiin kotiin, jossa pyykit odottivat viikattuna sekä pinnat ja hanat kiilsivät. Kirsikkana kakun päällä pöydällä odotti vielä lahjakortti ravintola Shelteriin. Vähänkö ihania vieraita mulla käy!


SITRUUNA-MASCARPONEKAKKU (10-15 palaa)

kakkupohjat:
170 g voita huoneenlämpöisenä
300 g sokeria
175 g creme fraichea tai kermaviiliä
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
1,5 rkl raastettua luomusitruunankuorta
6 valkuaista
325 g vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
4 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
120 ml maitoa
2 rkl vettä
6 rkl sitruunamehua

tarvikkeet:
3 kpl 20 senttistä kakkuvuokaa
leivinpaperia
vuokasprayta
1 iso pursotuspussi
1 keskikokoinen pursotuspussi
pursotustylla, esim. Wilton M1

täyte ja kuorrutus:
noin 2 dl lemon curdia
6 dl kuohukermaa tai Millac Gold 33 ruoka & vispiä
3,5 dl tomusokeria
450 g mascarpone-tuorejuustoa

koristeluun:
sitruunamarmeladeja
vaahtokarkkeja
hopeahelmiä
strösseleitä

Leikkaa vuokiin pohjan kokoiset palat leivinpaperia, voitele vuoat ja laita leivinpaperi vuoan pohjalle. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kakkupohjaa vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi ja ilmavaksi noin 4 minuuttia. Lisää creme fraiche, vaniljauute, sitruunankuori ja sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon valkuaiset kahdessa erässä sekoittaen huolellisesti.

Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita kolmannessa pienessä astiassa maito, vesi ja sitruunamehu.

Lisää taikinaan puolet jauhoseoksesta ja sekoita huolellisesti. Lisää maitoseos ja sekoita kunnes ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti. Vatkaa loput jauhoista huolellisesti taikinaan.

Jaa taikina tasaisesti vuokiin, tasoita pinta ja paista uunin keskiosassa noin 25 minuuttia, kunnes tikkuun ei koitettaessa tartu taikinaa.

Anna pohjien jäähtyä vuoassaan viitisen minuuttia ja käännä ne sen jälkeen leivontaritilälle ja anna jäähtyä kokonaan.

Kuorrutetta varten vaahdota kermaa hetki ja lisää sen jälkeen tomusokeri jatkaen vaahdotusta, kunnes vaahto on sopivan tanakkaa. Lisää sitten kylmä mascarpone jatkaen vatkaamista kunnes kuorrute on tasaista. Laita kylmään odottamaan.

Kakun kokoaminen
Laita noin puolet kuorrutteesta isompaan pursotinpussiin ja leikkaa pussin pää auki, niin että syntyy halkaisijaltaan noin 1,5 sentin pursotusaukko.

Laita ensimmäinen kakkulevy tarjoilualustalle ja pursota reunaan rengas kuorrutteesta. Tämä estää lemon curdia valumasta. Levitä kuorruterenkaan sisäpuolelle noin puolet lemon curdista ja pursota curdin päälle kerros kuorrutetta. Tasoita kuorrute lastalla ja laita toinen kakkulevy päälle. Toista edellinen tälle kerrokselle ja laita lopuksi kolmas kakkulevy päälimmäiseksi.

Pursota pussista loput kuorrutteesta kakun reunoille ja päälle. Lisää kuorrutetta tarvittaessa ja tee ensin ns. murukuorrutus tasoittaaksesi kakun pinnan. Levitä sen jälkeen kuorrutetta noin sentin vahvuudelta kakun päälle ja reunoille. Voit halutessasi muotoilla kuorrutteen pintaa lastalla tai lusikalla. Pursota pinnalle tähtityllalla esimerkiksi ruusukkeita.

Viimeistele koristelu haluamallasi tavalla. Voit käyttää marmeladimakeisia, vaahtokarkkeja sekä strösseleitä.


DrOetker -strösseli ja hopeahelmet saatu tuotenäytteenä.

4 kommenttia on "Keväisen raikas sitruuna-mascarponekakku, myös gluteenittomana"
  1. Olet kyllä sellainen leipuri, että oksat pois! Siis kerrassan ihanan keväinen koristelu ja niin hienot pursotukset. Ei voi kuin huokailla ihastuksesta. Upea kakku - päältä kuin sisältä <3

    VastaaPoista
  2. Ihana kakku. Kuinka moneen vuokaan jaoit taikinan? Tätä voisi pääsiäiseksi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmeen vuokaan jaetaan. Kerrotaan tuolla tarvike kohdassa.

      Poista
  3. Olin jenkeissä vuosi sitten keväällä ja ystäväni itse ja hänen miehensä kertoivat, että heillä kun on juhlat ja tilaavat täytekakkuja niin he eivät saa kakkuihin isoja helmiä vaikka haluaisivat koska... miksi kysyin heti ja he sanoivat, että tukehtumisvaaran takia ja siksi henkivakuutukset vaikka heilla onkin olemassa niin kakkufirma niitä ei laita. No, ei se mitään, he saavat hopealastuja kun itse tekaisin heille taytekakun ihan tuosta extempore vaan.

    VastaaPoista

Kiitos kun laitoit viestiä! Se julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Terkuin, Kulinaari

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature