Suomalaista ruokakulttuuria maailmalle: riistapata ja puikulaperunasose

|

Talvella on aikaa haudutella täyteläisiä riistaruokia ja nauttia sillä välin pitkistä kävelylenkeistä kirpeässä talvisäässä. Peuran paistista hautuu upean murea ja maukas. Leipäjuusto antaa hauskan loppusilauksen ja on tässä reseptissä tuomassa hieman Lappi-teema puikulaperunan lisäksi.

Tämän upean makuisen riistapadan tein ja kuvasin Ulkoministeriön julkaisuun Grüne Woche -messuille, jotka pidetään Berliinissä 18.-27.1.2019. Suomi on tänä vuonna messujen kumppanuusmaa. Projekti oli itselleni muutenkin antoisa ja opettavainen, sillä olin reseptiikan tuottamisen lisäksi myös mukana kirjoittamassa sisältöä julkaisuun. Niin se pitkänlinjan mainospiirtäjäkin oppii uusia temppuja. 


Vaikka olenkin kirjoittanut blogiin vuosikaudet, on ihan eri asia alkaa tuottaa tekstiä tuon tyyppiseen julkaisuun. Alkukankeuden jälkeen kaikki sujui kuitenkin hienosti. Hyvin suunniteltu konseptointi ja  työryhmän yhteishenki kantaa pitkälle.

On todella hienoa päästä tällaisen tapahtuman kautta viemään suomalaista ruokakulttuuria maailmalle.


Lapin riistapata (6-8 hengelle)

n. 900 g peuran, hirven tai kauriin paistia
150 g pekonia tai 3 rkl (45 g) voita
2 sipulia
2 porkkanaa
500 ml tummaa olutta
1000 ml riistalientä tai tummaa lihalientä
2 laakerinlehteä
1 rosmariinin oksa
8 kokonaista katajanmarjaa
5 kokonaista maustepippuria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 tl (6 g) maissitärkkelystä
2 tl vettä
300 g leipäjuustoa kuutioina

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuori ja paloittele sipuli. Pese porkkana huolellisesti ja viipaloi. Kuutioi liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi.

Suikaloi pekoni ja ruskista paistinpannulla. Lisää ruskistuksen aikana pannulle sipulit sekä porkkanat, ja ruskista kunnes sipuli pehmenee. Lusikoi ainekset uunipataan, mutta jätä pannulle pekonin rasvaa.

Ruskista samalla pannulla lihapalat muutamassa erässä ja siirrä pataan. 

Kaada pannulle pari desiä tummaa olutta ja kiehauta samalla kaapien pannu puhtaaksi. Kaada olut pataan. 

Lisää pataan mausteet, loppu olut sekä lihaliemi. Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi ja kypsennä alkuun 30 minuuttia 200 asteessa, laske uunin lämpö sitten 160 asteeseen ja kypsennä vielä 1-1,5 tuntia, kunnes liha on mureaa. Lisää kuumaa nestettä kypsennyksen aikana jos pata kuivuu liikaa.

Sekoita vesi ja maissitärkkelys ja suurusta pata. Laita padan pinnalle leipäjuustokuutioita ja anna muhia vielä n. 5 minuuttia kannen alla.

Tarjoile puikulaperunasoseen ja puolukkahillon kera.

Vinkki: Mikäli käytät edullisempia ruhonosia, kuten lapaa, kannatta kypsennysaikaa lisätä ainakin 1-2 tuntia.


Puikulaperunasose

1 kg Lapin puikulaperunaa
1 tl suolaa
vettä

50 g voita
100 ml kuumaa maitoa
suolaa

Kuori puikulaperunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä hieman ylikypsiksi.

Kaada keitin vesi pois ja hienonna perunat kattilassa karkeaksi soseeksi. 

Lisää voi, maito sekä hieman suolaa ja sekoita varovasti käännellen sose tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, ettei sose muutu liisteriseksi.


1 kommentti on "Suomalaista ruokakulttuuria maailmalle: riistapata ja puikulaperunasose"
  1. Jopas sattui! Nyt minua kyllä naurattaa. Ei kuitenkaan tuo ruoka, koska se näyttää todella herkulliselta. Minua naurattaa tämä ajoitus. Itse täällä valitsin juuri kuvat työn alla olevaan tulevaan postaukseeni. Se on yllätys, yllätys, poropataa (potkakiekoista kylläkin) ja puikulamuusia viime viikonlopulta. Monenvärisiä porkkanoita myöten �� Sinun kuvasi ovat kylläkin paljon hienommat kuin minun kännykällä näpsimäni. Kiitos joka tapauksessa kauniiden kuvien lisäksi hyvästä ohjeesta! Saan siitä vinkkejä, kun pääsen pakastimeni antimissa paistiin asti. Pakastimessani on puolikas poro sopivina paloina ��

    VastaaPoista

Kiitos kun laitoit viestiä! Se julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Terkuin, Kulinaari

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature