Suolainen jouluhalko kinkkutäytteellä

|

Tein joulunpyhien herkuksi suolaisen version jouluhalosta. Tämä herkullinen voileipäkakku sai makunsa Pajuniemen silavattomasta palvikinkusta, mutta täytteeseen sopii erinomaisesti myös joulukinkku. Jos kinkun syönti alkaa muutoin tökkiä, tässä se katoaa kätevästi parempiin suihin.
Porsaanlihan tilalle sopii myös esimerkiksi savupororouhe.


Suolainen jouluhalko on näyttävä tarjottava joulunpyhinä tai vaikkapa uutena vuotena.


Vaakaviipaleet toimivat parhaiten

Itse käytän aina voileipäkakuissa vaakaviipaleiksi leikattua vuokaleipää. Toki tässä voi käyttää normaaleja vuokaleipäviipaleitakin, mutta näpräämistä ja saumoja vaan on enemmän ;-)

Itse olen kokenut vaakaviipaleet laadukkaammiksi ja helpommiksi käyttää. Voileipäkakussa on kuitenkin aina oma hommansa ja raaka-aineetkin ovat suht arvokkaita. Siksi en pihistele ainakaan leivän laadussa, joka on kakun perusta. Tässä on käytetty Fazerin Laivurin tummaa viipaletta, jota saa pakasteena tukusta ja K-Citymarketista.


Koristeluvinkit

Raitajuuresta saa helposti koristemateriaalia, mutta kannattaa ostaa viipalointiin useampi yksilö, koska raidoituksen laatu vaihtelee todella paljon. Itsekin korin neljä mukulaa joista valkkasin parhaat siivut.

Juuresviipaleita voi tehdä myös väriporkkanoista. Punajuuri värjää helposti kuorrutteen, joten sitä en ehkä käyttäisi tässä.

Koristelussa kannattaa käyttää mielikuvitusta. Herneenversot, syötävät kukat ja mausteyrtit sopivat kaikki koristeiksi.

Katso myös aiemmin tekemäni kalavoileipäkakku versio täältä.


SUOLAINEN JOULUHALKO KINKKUTÄYTTEELLÄ

4 kpl tummia vuokaleipäviipaleita
1,5 dl lihalientä

täyte:
2 dl valmista sinappikurkkusalaattia (esim. Felix)
200 g sulatejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
330 g silavatonta palvikinkkua hienona rouheena
2-3 rkl pieniä kapriksia
0,5 tl valkopippuria myllystä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna

kuorrute:
50 g sulatejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sinappia
0,5 tl valkopippuria myllystä
0,5 tl suolaa

koristeluun:
raitajuurta erittäin ohuina viipaleina
versosekoitusta
viinisuolaheinää
isoja varrellisia kapriksia
hillosipuleita
1,5 dl ruohosipulia hienonnettuna

Sekoita täytettä varten sulate- ja tuorejuusto, kinkkurouhe, kaprikset sekä valkopippuri tasaiseksi massaksi. Maista ja säädä makua tarvittaessa.

Leikkaa vuokaleipäviipaleista kuoret pois.

Levitä työtasolle esimerkiksi silikoninen leivonta-alusta tai iso pala leivinpaperia.
Asettele viipaleet alustalle itseesi nähden pystysuuntaisesti vierekkäin ja parisen senttiä limittäin.


Kostuta leipää lihaliemellä ja painele leipäviipaleet käsin hieman litteämmäksi yhtenäiseksi levyksi. Paine varsinkin pystysaumat hyvin yhteen.


Levitä leipäpohjalle ohut kerros sinappikurkkusalaattia. Jätä levyn yläpäästä muutaman sentin kaistale ilman täytettä. Levitä sitten kinkkutäyte tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.


Rullaa leipäkääro kääretortun tapaan. Käytä apunasi silikonialustaa tai aluspaperia ja kääri itsestäsi pois päin tiukaksi kääröksi. Jätä sauma käärön alle.

Kääräise leipäkäärö ensin leivinpaperiin ja sen jälkeen tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Siirrä kylmään vetäytymään yön yli.

Kuorrutetta varten sekoita ainekset keskenään, maista ja säädä maku. Laita kylmään odottamaan.

Koristelua varten kuori muutama raitajuuri ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini toimii tässä parhaiten. Huuhtele versot ja suolaviiniheinä.

Poista voileipäkäärö kääreestään. Leikkaa käärön molemmista päistä noin viiden sentin pala hieman vinoon. Voit halutessasi leikata vain yhden palan tai jättää käärön kokonaiseksi.

Laita leipäkäärö tarjoiluvadille ja asettele palat käärön päälle tai sivulle haluamallasi tavalla.

Kuorruta kakun pinta juusto-sinappikuorrutteella ja kuvioi pintaan kaarnakuviota esimerkiksi haarukkaa apuna käyttäen.

Koristele kakku ruohosipulilla, versoilla, viinisuolaheinällä  ja raitajuuriviipaleilla. Pieninä etikkaisina yksityiskohtina voit käyttää varrellisia kapriksia ja hillosipuleita.

Säilytä viileässä hyvin peitettynä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.



Makoisaa loppuvuotta!

2 kommenttia on "Suolainen jouluhalko kinkkutäytteellä"
  1. Upea ja maukkaan näköinen kakku. ��

    VastaaPoista
  2. Kerrassaan ihastuttavan näköinen kakku! Voi tosiaan hyvin hyödyntää jouluiset kinkun jämät ja muutakin.

    VastaaPoista

Kiitos kun laitoit viestiä! Se julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Terkuin, Kulinaari

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature