Joulun herkullisimmat marmeladit vaikka lahjaksi

|

Joulu – tuo ruokajuhlista suurin, on niin makeiden kuin suolaistenkin herkkujen aikaa. Herkuttelu alkaa jo hyvissä ajoin pikkujoulujen merkeissä ja mikä olisi parempi kuin itse tehty ruokalahja!


Kokosin tähän postaukseen myös suolaisia jouluherkkuvinkkejä omasta arkistostani sekä bloggaajakollegoilta.


Marmeladit kuuluvat mielestäni nimenomaan jouluun ja niistä saa ihan parhaita pikkulahjoja. Ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa, ja niihin saa hyödynnettyä vaikkapa mehunloput tai hillonjämät.



Aiemmin olen valmistanut näin puolukkamarmeladeja käyttäen agar agaria. Tänä vuonna päätin kokeilla yksinkertaisempaa ja nopeampaa reseptiä käyttäen pektiiniä ja glukoosisiirappia tai hunajaa.


Sitrusmarmeladeja halusin kokeilla kahdestakin syystä; ensinnäkin olen hapokkaiden makujen ystävä ja toiseksi ne ovat mukavaa vaihtelua kaikkien makeiden jouluherkkujen rinnalla. Tämä on myös pikkusitruksien, kuten satsumien sesonkiaikaa, joten voit kokeilla myös niitä tähän.

Glögimarmeladit oli pakko testata jo siksi, että perinteistä Marlin glögitiivistettä nyt sattui olemaan jääkaapissa avattu pullo.


SITRUSMARMELADIT n. 40-80 kpl

4 dl siivilöityä sitrusmehua (2 isoa verigreippiä + 1 sitruuna)
4,5 dl sokeria
2 rkl pektiinijauhetta (apteekista)
muutama tippa punaista pastaväriä (Dr. Oetker)
0,75 dl (100 g) glukoosisiirappia tai hunajaa
sokeria sokeroimiseen

lisäksi:
20x20 cm vuoka
vuokaspraytä
tai leivinpaperia

Voitele vuoka vuokaspraylla tai vuoraa se leivinpaperilla.

Purista mehu greipeistä ja sitruunasta ja siivilöi mehu.

Yhdistä paksupohjaisessa kattilassa mehu ja suurin osa sokerista. Sekoita pektiinijauhe lopun sokerin kanssa ja sekoita vähitellen lisäten koko ajan hyvin vatkaten mehu-sokeriseokseen. Lisää glukoosisiirappi tai hunaja sekä halutesasi elintarvikeväriä ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnolla koko pohjan alueelta ettei sokeri pala pohjaan.

Laske lämpöä hieman ja keitä kunnes seos on lämpömittarilla mitattuna 110 asteista. Kaada voideltuun vuokaan ja anna jäähtyä. Kun marmeladi on jähmettynyt, nosta vuoka pakastimeen noin 30-minuutiksi.

Kumoa marmeladilevy leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi – neliöiksi tai suorakaiteiksi.

Pyörittele marmeladit lopuksi sokerissa.

Vinkki: Voit käyttää tässä myös muita sitrushedelmiä, kuten appelsiinia, satsumia tai limettiä.


GLÖGIMARMELADIT (40-80 kpl)

3 dl glögitiivistettä
1 dl vettä
1 tähtianis
1 kanelitanko
2-3 mausteneilikkaa
4,5 dl sokeria
2 rkl pektiinijauhetta (apteekista)
pastaväriä, punaista ja violettia
0,75 dl (100 g) glukoosisiirappia tai hunajaa
sokeria sokeroimiseen

Laita glögitiiviste ja mausteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua keskilämmöllä viisi minuuttia. Siivilöi liemi ja lisää vettä kunnes nestettä on 4 desiä. Valmista marmeladit kuten yllä.

Vinkki: vala marmeladit silikonisiin konvehtimuotteihin, niin saat erimuotoisia makeisia.

Marmeladit säilyvät parhaiten tiiviissä astiassa, kuivassa ja viileässä.
Pakkaa marmeladeja lahjoiksi pieniin sellofaanipusseihin.


JOULUN PIKKUSUOLAISET HERKUT

Pikkujouluissa ja pyhinä parhaimpia ovat pikkusuolaiset, nopeat tarjottavat. Niitä voi vaikka kokkailla yhdessä porukalla. Graavikalaa, mätiä, lohiviettelystä, eri makuisia crostineja. Jokaiseen makuun jotain.







Äläkä ohita Tinskun keittiössä -blogin ihanaa lohiviettelystä ja siemenleipäsiä.


1 kommentti on "Joulun herkullisimmat marmeladit vaikka lahjaksi"
  1. Marmeladikattilat ovat täälläkin pöhisseet. Helppoja ja ihania herkkuja.

    VastaaPoista

Kiitos kun laitoit viestiä! Se julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Terkuin, Kulinaari

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature