Superherkullinen hapankaali-coleslaw

|

Kaupallisessa yhteistyössä Euro-East Oy:n kanssa kehitetty resepti Kespron Prosentti-lehteen 4/2018.


Grillikauden ykköslisäke on ainakin itselläni hyvä, raikas coleslaw. Grillisalaatin makean hapokas maku sopii kaveriksi niin mausteiselle nyhtölihalle, tuhdeille pihveille kuin meheville makkaroillekin ja on herkkua myös sellaisenaan. Se on parhaimmillaan myös rennon street foodin seurana.

Katso myös helppo hapankaalipiiraan ohje.


Olen vuosien mittaan versioinut coleslawista parikin versiota, ja tämäkin resepti on uusi tulkinta kuuluisasta klassikosta. Olin jo pidempään pyöritellyt mielessäni hapankaaliversiota ja eihän siitä valmista tule muuta kuin testaamalla.

Makutuomarina minulla oli myös tyttäreni, joka ei tunnetusti ole mikään hapankaalin suurin ystävä. Siispä tein ilmeisesti jotain oikein, koska hän kehui coleslawta todella herkulliseksi. 

Kuvissa ollaan aikalailla Octoberfest-tunnelmissa bratwursteineen ja currykastikkeineen kaikkineen. Tämä siksi että Kespron lehdessä resepti ilmestyy vasta syksyllä.


SE ALKUPERÄINEN AMERIKKALAINEN
Tutkin myös hieman rakkaan kaalisalaatin taustaa. Mistä se on saanut nimensä ja mistä se on kotoisin.

Raaka-aineiltaan coleslaw-tyyppistä salaattia tiedetään valmistetun jo roomalaisaikana. 
Nimi juontaa 1600-luvun hollanninkielisestä sanasta koolsla (kool tarkoittaen kaalia ja sla salaattia).

Nykymuotoisen coleslawn syntypaikka on hollantilaisten Manhattanin saaren eteläkärkeen perustama Nieuw Amsterdam, joka myöhemmin tunnetaan nimellä New York. Hollantilaiset kasvattivat Hudson-joen rannalla kaalia ja kun majoneesi viimein keksittiin 1700-luvun puolivälissä, olivat menestysreseptin ainekset koossa. 

Coleslaw sisältää aina kaalia, mutta kaalin laatu voi vaihdella. Jos cole puuttuu, kyseessä on pelkkä slaw, eli vihannessalaatti. Kastikkeen ei välttämättä tarvitse sisältää majoneesia ja kotimaassaan Amerikassa esimerkiksi Lexingtonin punaisen coleslawn kastike on ketsuppia. Itse olen käyttänyt mm. jogurttia keventämään salaattia. Pääasia että kastikkeessa on sopivasti makeutta ja happoa.

Kokeile myös nämä herkulliset versiot:
Kuuluisa Kulinaarin paras coleslaw, jonka salaisuus on sellerinsiemenet.
Kulinaarin kevyempi jogurtti-coleslaw on maultaan aavistuksen raikkaampi 
pienellä ripauksella tulisuutta.
Hieman ruokaisampi Kulinaarin Tonnikala Caesar-Coleslaw yhdistää kaksi klassikkosalaattia.

Mikä on sinun kesän suosikkisalaattisi tai lisukkeesi?


HAPANKAALI-COLESLAW

680 g Euro-East Venäläistä hapankaalia valutettuna
450 g valkokaalia ohueksi suikaloituna
2 keskikokoista porkkanaa karkeana raasteena
1 punasipuli hienonnettuna
2 dl majoneesia
3 rkl Dijon-sinappia
3 tl "Adjika"-tulista kastiketta
0,5 tl sokeria
2 tl sitruunamehua
2 tl siideriviinietikkaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kulhossa valutettu hapankaali, valkokaalisuikaleet, porkkanaraaste ja punasipuli ilmavasti keskenään.

Yhdistä kastikeainekset keskenään, maista ja säädä maku mieleiseksesi. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua kylmässä tovi ennen tarjoilua.


2 kommenttia on "Superherkullinen hapankaali-coleslaw"
  1. Aivan mielettömän nerokas oivallus ja vatsa kiittää. Tämä menee testiin ehdottomasti. Nyt saan varmasti ujutettua hapankaalia Kätevänkin ruokavalioon, joka siihen ei koske pitkällä tikullakaan vaikka kuinka yrität kertoa terveyshyödyistä.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mä sain tyttären käännytettyä hapankaalinsyöjäksi, niin onnistut sinäkin ;-)
      Mä olen niin hapankaalihullu, että näitä kokeiluja tulee varmaan lisääkin.

      Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature