Se kaikkein paras hapankaalipiiras

|

Yksi tämän vuoden ruokatrendeistä meillä ja maailmalla ovat fermentoidut eli käymisteitse valmistetut elintarvikkeet. Fermentointi on alunperin parantanut ruoka-aineiden säilyvyyttä, mutta sillä on myös paljon terveysvaikutuksia. Meille tutut jogurtti, viili, rahka ja piimä ovat kaikki fermentoituja. Samoin mm. olut, viini, viinietikka, salami, suolakurkut ja kahvi.


Fermentoinnin terveysvaikutukset perustuvat suoliston happamuuden lisääntymiseen jolloin haitalliset mikrobit eivät enää viihdy siellä. Happamuus parantaa myös suoliston toimintaa ja edistää ruoansulatusta. Näitä vaikutuksia on erityisesti hapanmaitotuotteilla ja hapanvihanneksilla, joista jälkimmäiset sisältävät myös runsaasti ruoansulatusta parantavaa kuitua.

Hapankaali ja venäläiset suolakurkut ovat ehdottomasti omia suosikkejani hapatetuista vihannestuotteista. Hapankaaliin tulee oikein kunnon himo välillä ja vetelen sitä ihan vaan sellaisenaan suoraan purkista.

Hapankaali kuuluu olennaisena osana venäläiseen ja saksalaiseen keittiöön. Sitä syödään sellaisenaan joko kylmänä tai paistettuna tai sitä käytetään osana ruoanlaittoa.


En ole sen perinteisen kaalipiirakan ylin ystävä vaikka erilaisista kaaliruoista muuten pidänkin. Koska kotoa sattui löytymään niin hapankaalia, valkosipulilla maustettua suomalaista cheddaria kuin valmis ruokapiirakka taikinakin, niin päätin kokeilla toimisiko kaalipiiras hapankaalista. 

Valkosipulicheddar on makuparina aivan täydellinen hapankaalille ja juusto tuo piiraaseen upeaa mehevyyttä. 


Piiraan makutuomareina toimivat työkaverini ja vastaanotto oli pelkästään ylistävä. Olin myös itse erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Ihanan pehmeä hapankaalin maku, sopivan mieto valkosipulin aromi sekä juuston täyteläisyys. 

Tässä myös muita blogini herkullisia piirasreseptejä:


VALKOSIPULINEN HAPANKAALI-CHEDDARPIIRAS (8:lle)

1 Myllyn Paras Ruokapiirakkataikina (400 g) pakaste (L)
n. 300 g hapankaalia porkkanalla ja karpalolla (esim. Euro-East) valutettuna
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli hienonnettuna
5 dl Aito cheddar valkosipuli karkeana raasteena (L)
4 kananmunaa
2 dl kaurakermaa (L)
ripaus suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä

Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina n. 24 senttisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Kuullota sipuli pehmeäksi öljytilkan kera.

Levitä valutettu hapankaali ja kuullotettu sipuli tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. Levitä päälle juustoraate. valtkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita joukkoon kaurakerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle.

Paista n. 35-40 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin värin.

Anna piiraan jäähtyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Piiras maistuu myös viileänä.
Reseptissä voi käyttää hyvin myös maustamatonta cheddaria, jos ei ole erityisesti valkosipulin ystävä.


Postauksessa käytetyt tuotenäytteet:
Hapankaali porkkanalla ja karpalolla: Euro-East Oy 
Aito cheddar valkosipuli: Jukolan juusto
Myllyn Paras ruokapiirakkataikina: Myllyn Paras Oy
11 kommenttia on "Se kaikkein paras hapankaalipiiras "
  1. Nyt herahti vesi kielelle. Meillä on ollut useiden viikkojen ajan hapankaalia jääkaapissa ja nostellaan sitä aina milloin minkäkin ruoan lisukkeeksi. Tätä on ihan pakko kokeilla! Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiittää! Mullakin se idea vaan lähti rakkaudesta hapankaaliin ja kaapissa olevasta tölkistä!

      Poista
    2. Tätä piirakkaa kelpaa kyllä kommentoida uudestaankin <3 Resepti kummittelee edelleen mielessä, tämän herkun kyllä testaan pian!

      Poista
    3. Tätä teen itsekin taas kohta!

      Poista
  2. Vitsit kun näyttää herkulliselta, mun on pakko myöntää, että tuo hapankaali on eräs niistä harvoista ruuista, jonka makuun en oo oikein päässy. Kuitenkin tää sun piirakka näyttää niin hyvältä, että varmasti maistaisin ja mistä sitä tietää josko se pää kääntyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari testaa ihmeessä. Kypsennettynä kaslin maku pehmenee ja makeutuu ihanasti!

      Poista
  3. Vautsi, kiva idea tämä! Jospa sitä vaikka pääsiäisenä leipoisi kun on talossa enemmän syöjiäkin.

    -Heidi K.

    VastaaPoista
  4. Nyt on mielenkiintoinen resepti , pitää pistää idea korvan taakse.

    VastaaPoista
  5. Mä olen pikku hiljaa alkanut lämmetä hapankaalille. Lapsuuden peruilta on aika tiukassa sellainen ajatus, että hapankaali olisi vähän kyseenalainen ruoka. Vaikka nyt aina kun maistan niin huomaan oikeastaan pitäväni siitä. Silti ei tule oikeastaan koskaan kotiin ostettua hapankaalia, vaikka kyllä pitäisi. Mun vanhemmat teki sitä aikanaan itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syön monesti hapankaalia ihan suoraan sellaisenaan rasiasta. Se on niitä juttuja, joihin tulee välillä himo!

      Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature