Juhlavat lohi-punajuurileivokset

|

Kaupallisessa yhteistyössä Euro-East Oy:n kanssa kehitetty resepti Kespron Prosentti -lehteen 3/2018.


Oletko hulluna erilaisiin voileipäkakkuhin? Minä nimittäin olen. Jos juhlissa on tarjolla hyvin tehtyä voileipäkakkua voisin syödä pelkästään sitä ja unohtaa makeat sun muut.
Välillä olemme jopa suunnitelleet, että viikonlopuksi tehdään vain yksi iso mehevä voikkarikakku ja tuhotaan se sohvalla löhöillen.

Voileipäkakussa olennaisinta on minusta maku ja rakenne. Jos kakku perustuu perinteiseen tapaan leipään, kannattaa sen laatuun myös panostaa. Itse käytän niissä aina vaakaan leikattuja vuokaleipiä. Ne on nimenomaan tarkoitettu voileipäkakkuihin ja niiden rakenne on tiiviimpi ja tukevampi kuin esim. paahtoleivän. Tuote myydään pakasteena. Ainakin sesonkiaikoina keväisin ja kesäisin tätä ns. ravintiolavuokaleipää on hyvin saatavana kaupoissa.

Tosin nykyään osa paahtoleivistäkin on rakenteeltaan sopivia. Niiden kannattaa antaa vaikka vähän kuivahtaa ennen kakun kokoamista.


Olen erityisesti näiden suolaisten moussekakkujen ystävä. Niin... tämän voi myös tarjoilla kakun muodossa. Itse käytin pitkää Iloleipurin irtopohjavuokaa, mutta yhtä hyvin tämän voi tehdä pyöreään irtopohjavuokaan tai vaikka kakkukehykseen.

Tulevan kevään juhlapöytään halusin tehdä jotain todella juhlavaa ja näyttävää. Silti näiden herkullisten lohi-punajuurileivosten tekeminen ei ole vaikeaa. Koristelun voi tehdä makunsa ja tilanteen mukaan käyttäen esim. yrttejä, syötäviä kukkia, mätejä, lohta, yms.

Leivosten valmistusta helpottaa erityisesti Euro-Eastin punajuurisalaatti, joka sellaisenaan on käyttövalmis tuote lisäkkeeksi sekä kaikenlaiseen ruoanlaittoon keitoista piirakoihin ja paistoksiin. Raikkaassa salaatissa on käytetty vain tuoreita kasviksia – punajuurta ja sipulia ja majoneesittomana se sopii myös kananmuna- ja maitoallergisille.


Koristelussa käyttämästäni vegaanisesta merileväkaviaarista kerroinkin jo aiemmin. Kyseiset levitteet on muuten tehty samoista aineksista kuin nämä leivoksetkin. Monta juhlapöydän tarjottavaa samalla vaivalla.


Katso postauksen lopusta myös muut Kulinaari-blogin herkulliset voileipäkakkureseptit.

Ja käy samalla antamassa äänesi Kulinaari-ruokablogille (kulinaari.blogspot.fi) Indiedaysin Inspiration Blog Awards -ehdokasäänestyksessä! Linkki äänestykseen alla. Samalla voit äänestyssivulla osallistua gaalalippujen arvontaan!

http://www.inspirationblogawards.com/ehdota-suosikkiasi/



LOHI-PUNAJUURILEIVOKSET

n. 10 annosta

300 g mallasleipärouhetta (esim. Maalahden limppu)
100 g voisulaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g creme fraichea
14 g liivatelehtiä (à 2 g = 7 kpl)
1,5 dl kuohukermaa, vaahdotettuna
200 g lämminsavulohta, hienonnettuna
0,5 dl + 0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl tillisilppua
240 g Euro-East punajuurisalaattia, valutettuna ja hienonnettuna
mustapippuria

koristeluun:
piparjuurella maustetrtua kermavaahtoa
suolaviiniheinää
kylmäsavulohta

2 litran pitkä irtopohjavuoka
vuokasprayta
tuorekelmua


Sekoita leipärouhe ja voisula keskenään. 

Liota liivatteet kulmässä vedessä n. 10 minuutin ajan. Kuumenna 0,5 dl sitruunamehua. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun.

Yhdistä kulhossa tuorejuusto, creme fraiche, kermavaahto ja liivateseos. 

Soseuta lämminsavulohi sekä punajuurisalaatti erikseen teholeikkurilla.

Ota puolet tuorejuustoseoksesta ja sekoita siihen puna- ja piparjuuri ja mausta. 
Sekoita toiseen puolikkaaseen lohi, tilli ja 0,5 dl sitruunamehua. 

Suihkuta irtopohjavuoan reunat vuokaspraylla. Painele leipä vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. 

Lisää ensin lohimassa ja tasoita. Levitä sen jälkeen punajuurimassa. Aloita massan lisääminen varovasti lusikoimalla pienissä erissä. Tasoita massan pinta.

Peitä tuorekelmulla ja hyydytä kylmässä 12h.

Koristele esim. suolaviiniheinällä, piparjuurikermalla, lohiruusukkeilla ja vegaanisella merileväherkulla.



Inspiroidu näistä suolaisista juhlapöydän herkuista:



13 kommenttia on "Juhlavat lohi-punajuurileivokset"
  1. Oi joi miten kauniita! Maku kuulostaa tosi hyvälle. Noita voi syödä ensin silmillään. Juhlatarjottavaa ihan luxus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri toimii aivan loistavasti suolaisissa kakuissa ja antaa myös kauniin värin.

      Poista
  2. Todella kauniita leivoksia! Ensinäkemällä on vaikea uskoa, että kyseessä on suolainen herkku :)

    VastaaPoista
  3. Ihan mielettömän kauniit suolaiset leivokset, oot sää taitava Kimmo <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari <3 Näitä oli hauska suunnitella ja tehdä.

      Poista
  4. Siis apua, miten upea luomus! Kertakaikkisen kaunista ja kyllä, söisin monta palaa :)

    VastaaPoista
  5. Tosi tyylikkään näköiset leivokset <3

    VastaaPoista
  6. Voileipäkakkufani täällä hei! Jumantsuikka miten upeat leivokset!

    VastaaPoista
  7. Nämä on kyllä ihan mahtavia leivoksia! Kun näin kuvan jossain somessa ekan kerran, piti katsoa aika monesti ennen kun oivalsin, että nämä todella on suolaisia. Tai ehkä mulla teki vain mieli makeaa.

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature