Päärynäsuklaatrifle tekee kunniaa suomalaisille käsityösiidereille

|
Kaupallinen yhteistyö Alkon kanssa. Alkoholia koskeva kommentointi on kielletty Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti. Akoholia koskevat kommentit poistetaan. Muu kommentointi enemmän kuin suotavaa.

Kun minua pyydettiin mukaan Alkon Makujen metsästäjät -kampanjaan luomaan annosta kotimaisista käsityösiidereistä, lähdin innolla mukaan. Linkin takaa pääset tutustumaan Meri-Tuuli Lindströmin opastuksella suomalaisen käsityösiiderin maailmaan.

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen kun aletaan puhua siideristä? Itselleni tulee pari hieman eri tyyppistä asiaa: Ensinnäkin ns. siideripissikset, jotka lipittävät sitä karambola-mansikkaa ja toisena Lontoon Borough Marketilla maistamani englantilaiset tilasiiderit. Jälkimmäinen on itselläni ehdottomasti se päälimmäinen mielikuva ja onneksi enää ei tarvitse mennä ihan Englantiin saakka saadakseen aitoa oikeaa käsityösiideriä.

Itse muistan elävästi 90-luvun siideribuumin ja Nitkan kortit, joilla yhtä silloista sidukkamerkkiä markkinoitiin ravintoissa. Taitavat olla jossain vieläkin ne lasinaluskortit tallella. Siitä lähtien panimot ovat tehneet parhaansa täyttääkseen markettien hyllyt mitä mielikuvituksellisimmilla makuyhdistelmillä ja luoneet mielikuvia lennokkailla mainoksilla. 


Teollinen siideri ei tosin ole oikeaa siideriä, vaan käytännössä omenan makuinen long drink. 
Oikea omenasiideri valmistetaan poimituista omenoista käyttämällä joko omenan kuoren omaa villihiivaa tai lisäämällä hiivaa. Sokeripitoisuus määräytyy käytetyn omanalajikkeen ja käymisprosessin mukaan. Kotimaiset siiderit ovat pääosin kuivia, koska käymisen annetaan tapahtua loppuun. Oikeassa kotimaisessa käsityösiiderissä maistuu aito omena raikkaan hapokkaana jo ensi "puraisulla".

Itse olen aiemminkin kokeillut siideriä ruoanlaitossa. Esimerkiksi brittiläiseltä vävykokelaalta saamani perinteisiä brittiruokia sisältävä keittokirja sisältää siiderireseptejä jonkin verran. Aidot käsityösiiderit ovat aivan viinin ja oluen veroinen raaka-aine keittiössä, joten kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Itse en ole vielä pettynyt – päinvastoin aidolla käsityösiiderillä saa ruokiin upeaa raikkautta ja aromia. 

Ja siideri on myös oivallinen juoma aterian kanssa. Kotimaisista käsityösiidereistä löytyy valinnanvaraa kuivista puolimakeisiin. 



Tässä reseptissä inspiraattiona oli sadonkorjuuaika, koska myös kotimaisten käsityösiiderien valmistus liittyy siihen oleellisesti. Kotimaiset omenatilat valmistavatkin enenevässä määrin käsityösiidereitä itse. Kannattaa katsoa löytyykö sinun siideristäsi "Aidon siiderin sertifikaatti", joka myönnetään vain alkuperäisille kotimaisille käsityösiidereille.


Päärynäsuklaatrifle on itselleni rakas matkamuisto työmatkalta Italiaan muutaman vuoden takaa. Sain silloin napattua vain kuvan muistoksi ja nyt oli vihdoin tilaisuus tehdä se reseptiksi saakka. Toivottavasti ihastutte siihen yhtä paljon kuin minä aikoinaan. Maku on ainakin vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäisessä. 

Kokeile ja kerro mitä pidit!


PÄÄRYNÄSUKLAATRIFLE (4-6:lle)

Käsityösiiderissä keitetyt päärynät:
1 kg Conference-päärynöitä
6 dl kotimaista käsityösiideriä, kuiva omena
1,5 dl sokeria
4 siivua appelsiininkuorta (kuorimaveitsellä)
½ kanelitankoa
1 vaniljatanko halkaistuna

Kuori päärynät, halkaise ja poista siemenkota. Mittaa kasariin siideri, sokeri, appelsiininkuori, kanelitanko ja vaniljatanko. Kuumenna lientä kunnes sokeri on sulanut ja lisää päärynänpuolikkaat. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Ota päärynät liemestä reikäkauhalla syrjään jäähtymään. Leikkaa päärynät täysin jäähtyneenä pieniksi kuutioiksi.

Siivilöi liemi ja laita talteen. Käyttövinkki reseptin lopussa.

Suklaamousse:
4 keltuaista
4 rkl sokeri
5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljauutetta
225 g tummaa suklaata (min. 70%)

Sulata suklaa vesihauteessa ja laita syrjään odottamaan. Vispaa kasarissa  sekaisin keltuaiset, 2 rkl sokeria, 2 dl kuohukermaa. Lämmitä seosta varovasti ja kypsennä koko ajan sekoittaen n. 3-4 minuuttia kunnes seos sakenee. Älä päästa seosta kiehumaan missään vaiheessa. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljauute sekä sula suklaa. Siirrä kulhoon ja jäähdytä hyvin.

Vaahdota loppu kerma ja sekoita vaahdotuksen aikana mukaan 2 rkl sokeria parissa erässä. Sekoita ensin kolmasosa kermavaahdosta suklaaseokseen ja kääntele sen jälkeen loput kermavaahdosta lastalla seoksen joukkoon. Anna levähtää kylmässä n 30 minuutia. Mikäli moussesta tulee liian paksua, voit ohentaa sitä sekoittamalla joukkoon hieman kuohukermaa.

Lisäksi:
Murokeksejä tai muita mureita keksejä
(Saat reseptistä gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia keksejä)

Kokoa triflet annoslaseihin laittamalla lasin pohjalle ensin kolme hieman murennettua keksiä. Pursota tai lusikoi päälle suklaamoussea. Lisää päälimmäiseksi päärynäkuutioita. Koristele lopuksi esim. suklaarouheella tai-tikuilla.

Triflet voi hyvin tehdä vaikka edellisenä päivänä ja säilyttää viileässä. Ne kannattaa kuitenkin ottaa huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua, koska maut tulevat tällöin paremmin esille.

Päärynäsuklaatriflen kanssa suosittelen nauttimaan kuivaa tai puolikuivaa kotimaista omena käsityösiideriä.


VINKKI: Voit halutessasi hyödyntää päärynöiden siivilöidyn keitinliemen keittämällä sen noin puoleen siirappimaiseksi kastikkeeksi, jota voit käyttää esim. näiden päärynöiden kanssa tai vaikka jäätelön kera.


Herkullisia hetkiä kotimaisten käsityösiiderien parissa!

SaveSaveSaveSaveSaveSave
11 kommenttia on "Päärynäsuklaatrifle tekee kunniaa suomalaisille käsityösiidereille"
  1. Ompas tosi kaunis ja herkullisen näköinen jälkkäri. Pitäisi enemmän tehdä jälkiruokia muutenkin, jotenkin ne kokkailut painottuvat suonne suolaisen puolelle.

    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäkin on se hyvä puoli, että kaiken voi tehdä ennakkoon ja koota vasta juuri ennen tarjoilua. Vähemmän hengailua kyökissä.

      Poista
  2. Houkutteleva syysresepti! Omasta mielstäni omppujälkkärit ovat niitä parhaimpia. Jos ravintolan listalla on omenaa päätökseksi, valinta on selvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onnistuu myös omenoista toki. Täytyypä muuten kokeilla... :-)

      Poista
  3. Syksyn ihanat omenajälkkärit ja -leivonnaiset ovat taas täällä. Ihan mahtavaa, koska omena on niin monimuotoinen hedelmä. Mikä parasta, jos se kasvaa omalla pihalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sato on vain taitanut olla hieman heikko tänä vuonna. Näin ainakin olen kuullut.

      Poista
  4. Nam, kuulostaapa ihanalta! Kaikki suklaata ja hedelmiä yhdistävät jälkiruoat ovat miun makuun, ja tämä on ihanan elegantti.

    VastaaPoista
  5. Onpa suussa sulava jälkkäri ja ihania omppukuvia :) Kunpa kypsyisivät jo!

    VastaaPoista
  6. Tässäpä ihana jälkkäri syksyiselle illalliselle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin! Ja mikä parasta, muunneltavissa ympäri vuoden kauden raaka-aineiden mukaan.

      Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature