Joulutunnelmaa Varsinais-Suomessa

|
Tänä jouluna suuntasin synnyinseudulleni Varsinais-Suomeen. Valmistelimme jouluruokia serkkuni luona ja jouluillallisen nautimme Piikkiössä hänen vanhempiensa sekä tyttäreni kanssa. Täti oli hommannut pienen kinkun, kalkkunarullat sekä joulukaloiksi, upeaa graafilohta, lasimestarinsilliä ja maustesilliä. Lisäksi hän oli valmistanut uunilohta. Me huolehdimme serkun kanssa laatikoiden valmistuksesta, rosollista ja sienisalaatista ym. muista lisukkeista. Pöydässä oli itseoikeutetusti myös tädin perinteistä makaronisalaattia, jonka resepti on kylläkin salainen ;-)

Itse en koskaan syö muita laatikoita kuin porkkanalaatikkoa. Nyt tein elämäni ensimmäiset lanttu- ja perunalaatikot alusta saakka.

Lanttulaatikkomassan koostumus syynissä.

Apukokki Onni-Sulevi piti huolen, että reseptiä noudatettiin pilkuntarkasti.

Elämäni ensimmäinen omatekoinen lanttulaatikko matkalla uuniin.



Imelletty perunalaatikko
 PERINTEINEN IMELLETTY PERUNALAATIKKO
1 kg jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa (punaista)
1 tl suolaa
3-4 rkl siirappia
25 g voita tai margariinia sulatettuna
hiven muskottipähkinää

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat heti kuumina ja soseuta perunasurvimella. Lisää vehnäjauhot perunan joukkoon ja jätä survos imeltymään peitettynä vähintään kolmeksi tunniksi huoneenlämpöön tai mieluiten yön yli.

Lisää survokseen maito, suola, siirappi, voisula ja muskottipähkinä. Seos on tässä vaiheessa melko löysää, mutta se kiinteytyy kypsennettäessä. Tarkista maku ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoasta vain 3/4, sillä seos kuohuu hieman kypsennyksen aikana. Kypsennä 175 asteessa n. 3 tuntia.








Tätini on aina ollut mitä idearikkain sisustaja. Nytkin hän oli piilottanut vanhan tiilimuurin kankaalla, johon oli painettu kirjan selkämyksiä. Nerokasta! Luulin aluksi että kirjat olivat oikeita.
Oikeanlainen kiinnitys oli vielä hieman hakusessa.


Tädille tuomani jouluruusu sai ruukunsuojuksen paparikassista.

Eikä suklaastakaan ollut puutetta.


Jouluruoat on nyt tehty ja pöytä on taas MINUN!
Onni-Sulevi toivottaa kaikille lukijoille hyvää loppuvuotta!


1 kommentti on "Joulutunnelmaa Varsinais-Suomessa"
  1. Perinteinen imelletty perunalaatikko imelletään. Ei makeuteta siirapilla ja sokereilla.

    Hyvä ja helppo ruoka vaikka viikonlopuksi.

    Aito imelletty perunalaatikko.

    Perusohje: "Tästä se irtoaa".

    Voi maustaa halutulla tavalla.

    2,5 kg perunoita. Maun mukaan jauhoisia tai kiinteitä.

    2-3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja.

    1 l maitoa. Määrä vaihtelee eri lajikkeilla.

    50-100 g voita

    2-3 tl suolaa

    Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jätä keitinvettä kupillinen talteen. Kuori perunat kulhoon ja pilko hienoksi.

    Vaihtoehtoisesti perunat kuoritaan raakoina ja pilkotaan lohkoiksi. Perunat keitetään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. Vesi on oleellinen osa imeltymistä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly.

    On tärkeää jäähdyttää sose 76-77 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot palaa.

    Sekoita jauho 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 77 asteista vettä voi tarvittaessa lisätä tilkan verran.

    Eristä astia hyvin keittiöpyyhkeillä ja laita lämpimään paikkaan imeltymään imeltymään 2-4 tunniksi.

    Vaihtoehtoisesti voi imeltää 70-75 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

    Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla noin 1/2-1 tuntia imeltämisen aloittamisesta.

    Lisää suola ja sulatettu voi soseeseen. Lisää maitoa niin että soseesta sadaan puuromainen velli.
    SIIRAPPIA JA MUUTA MAKEUTTAMISTA EI TARVITA.

    Kaada imelletyn perunalaatikon seos voideltuun uuni- tai foliovuokaan. Vuoka saa jäädä vajaaksi koska ruoka nousee uunissa n. 20%. Pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa voidaan sirotella korppujauhoa.

    Paista imellettyä perunalaatikkoa 150-175asteessa pari tuntia.

    Valmistusaika on noin 5-6 tuntia. Lyhyestä imeltymisajasta johtuen voidaan valmistaa arkiruuaksi.

    Hyvä ja helppo - myös viikonloppuruoka ympäri vuoden.

    1800 luvulla ja vielä 1950-60 luvuilla imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin arkiruuaksi.

    ===========
    Imeltymisessä perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Tähän tarvitaan lämpötilaskaala 62-75C astetta (Jauhon amylaasi toimii kahdella eri reaktiolla. 75 asteen reaktio ja 65 asteen reaktio). Imeltyminen hidastuu ratkaisevasti jos soseen lämpötila laskee 60 asteeseen . Kun soseen lämpötila laskee alle 60 asteen niin imeltyminen loppuu käytännössä kokonaan.
    ===========
    Pomminvarma tapa imellyttää:

    Sose jäähdytetään 63 asteiseksi, lisätään jauho ja sose laitetaan imeltymään 2-4 tunniksi 80 asteiseen uuniin. Jos haluaa fiilistellä, niin imeltämisen loppuvaiheessa voi uunin lämpötilaa nostaa 85-90 asteeseen. Täällä saadaan tehostettua 75 asteen imeltymisreaktio ja jauhojen palamisen voi tässä vaiheessa unohtaa.

    VastaaPoista

Kiitos kun laitoit viestiä! Se julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Terkuin, Kulinaari

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature