Leivän juurilla osa 2: Ruisjuuri

|
Aloittelin leivänteon jaloa taitoa viimeksi vehnäjuureen tehdyllä kauraleivällä.
jatketaan sarjaa vielä sillä ruisjauhosta valmistetulla hapanjuurella.Ruisjuuren pitää seistä 3-4 vuorokautta ennen kuin se on valmis. Juureen lisätään pikkuhiljaa jauhoja ja vettä, joten sen valmistamiseen on hyvä käyttää tiivistä kannellista muovi- tai lasitölkkiä. Juureen kannattaa aina käyttää mieluiten kivimyllyssä jauhettuja luomujauhoja, joissa on luonnollisia hiivajäämiä.

Päivä 1:
Sekoita 2 dl vettä ja 2,5 dl ruisjauhoja keskenään tasaiseksi seokseksi. Pane kansi päälle tai peitä astia kelmulla tai muovilla. Laita astia lämpimään paikkaan, esimerkiksi patterin tai uunin läheisyyteen kahdeksi vuorokaudeksi.

Päivä 3:
Lisää 1 dl vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Vatkaa hyvin, peitä astia ja anna seistä vuorokausi.

Päivä 4:
Lisää 1 dl vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Vatkaa hyvin, peitä astia ja anna seistä vuorokausi.

Päivä 5:
Nyt juuren pitäisi olla valmis käytettäväksi. Sen tulee tuoksua raikkaalta ja happamalta, hieman alkoholilta. Jos tuoksu on vastenmielinen ja muistuttaa asetonia, juuri on parasta heittää pois ja panna uusi käymään.
Säilytä valmis juuri jääkaapissa. Lisää juureen jokaisen käyttökerran jälkeen yhtä paljon vettä ja jauhoja. Pidä juurta huoneenlämmössä vuorokausi ja pane sen jälkeen taas jääkaappiin. Ellet käytä juurta, sitä pitää "syöttää". Ota osa juuresta pois ja lisää siihen vettä ja jauhoja.

Lähde: Leivän juurilla, WSOY 2010
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature