Broileri-feta-tomaatti peltipiirakka on mättöherkkujen kingi

|

Mulle tulevat nuoruusvuosilta, 80- ja 90-luvuilta mieleen erityisesti erilaiset suolaiset, uunipellille tehdyt piirakat. En nyt puhu pizzoista, sillä ne ovat luku sinänsä, vaan tällaisista hieman mehevämmistä versioista.

Yleisimmin käytettiin edullisia ja helposti saatavilla olevia palvi- tai keittokinkkua, jauhelihaa, purkkitonnikalaa tai broileria. Lisäksi yleensä tomaattia, paistettua sipulia ja herkkusieniä. Lisäksi tietysti roppakaupalla emmentalraastetta. Joskus harvoin saattoi mukaan eksyä myös oliiveja.

Piirakkaa oli kiva tehdä esimerkiksi lautapeli-illan pikkusuolaiseksi tai vaikka perjantai-illan kunniaksi, kun katseltiin Dallasia tai Dynastiaa.

Ai että kun jotenkin kaipaan, niitä peli-iltoja. Ehkä eniten ovat jääneet mieleen Monopoli ja Hotelli. Vanha monopoli-peli on jo siirtynyt pelien taivaaseen ja tilalle on tullut Helsinki-aiheinen Monopoly Tässä ja Nyt -versi, jossa on luottokortit. On muuten totta, että rahankäyttö lähtee ihan lapasesta ilman paperirahaa!
Alkuperäinen Hotelli-peli on vieläkin tallella tyttären huomassa. Sen ympärillä on vietetty monet hauskat illat taktikoiden.


VINKKI:
Tässä reseptissä voi käyttää kypsää grillibroileria tai sitten valmistaa sen itse omin maustein.
Ota esimerkiksi n. 500 g broilerin rintafileitä. Sekoita kulhossa 0,75 dl kasviöljyä ja 2-3 tl madras makeaa currya tai kanamaustetta ja pyörittele fileet seoksessa. Laita fileet uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa puolisen tuntia. Kuutioi noin sentin palasiksi.
Voit tietysti myös käyttää valmiiksi maustettuja broilerin suikaleita.


BROILERI-FETA-TOMAATTI PELTIPIIRAKKA

pohja:
250 g margariinia sulatettuna (esim. Oivariini)
250 g maitorahkaa
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta

täyte:
n. 400 g kypsää, maustettua broileria pieninä kuutioina
170 g HK Amerikan Pekonia rapeaksi paahdettuna ja  hienonnettuna
200 g fetajuustoa pieninä kuutioina
15 mini luumutomaattia puolitettuna
3 kananmunaa
1 dl majoneesia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl mustapippuria myllystä
2 dl ruokakermaa
200 g juustoraastetta (esim. emmental-mozzarella sekoitusta)

uunipelti
leivinpaperi

Pohjaa varten sekoita jauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne margariinin ja rahkan kanssa tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina tasaisesti paperoidulle uunipellille, ja muotoile noin sentin korkuiset reunat.

Levitä pekonit paperoidulle uunipellille ja paahda 150 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pekonit ovat rapeita. Seuraa paahtumista ja varo, etteivät pekonit pala. Tarvittaessa voit imeyttää ylimääräisen rasvan laittamalla rapeat pekonisiivut talouspaperin päälle.

Levitä piiraspohjalle kuutioidut broileri, feta, hienonnettu pekoni, sekä tomaatinpuolikkaat. Ripottele päälle 2/3 juustoraasteesta.

Vatkaa kulhossa munien rakenne kevyesti rikki. Vatkaa joukkoon majoneesi, tuorejuusto, mustapippuri sekä ruokakerma. Kaada seos tasaisesti piiraan päälle. Ripottele loppu juustoraaste piiraan pinnalle.

Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia, kunnes piiraan pinta saa kaunnin värin ja täyte on hyytynyt.
Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Ja sitten ei muuta kuin ääntä kohti.


2 kommenttia on "Broileri-feta-tomaatti peltipiirakka on mättöherkkujen kingi"
  1. Onneksi löytyy vanha monopoly ja hotelli-pelikin ,pääsee testaamaan piirakka.
    T:Tytti

    VastaaPoista
  2. Herkulta näyttää! Mitä majoneesia käytit? En tiiä niistä mittään.
    T. Satu

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature