Mummon makaronilaatikkoa ja lihapullia kermakastikkeessa

|

Ajateltiin yhtenä sunnuntaina verestää hiukan lapsuuden makumuistoja. Mikin isoäiti valmisti aikoinaan kunnon Marttana perinteistä vanhan ajan makaronilaatikkoa putkimakaroneista. Itsekin muistan nuo makaronit oman lapsuuteni mummolasta. Nykyään putkimakaroneja löytää putki spagettibucatini- zitone-nimisenä pastana.

Mummon makaronilaatikossa ei käytetty lainkaan lihaa ja mausteinakin olivat vain suola, sokeri ja valkopippuri. Reseptistä voi tuunata oman makunsa mukaan vaikka millaisen version. Kokeile rohkeasti yrttejä tai erilaisia maustetahnoja. Mikin isoäiti käytti nesteenä joskus myös hieman kermaa punaisen maidon kera ja ripautti sekaan myös sokeria, joka antaa kivan pikku makeuden. Se kuulemma oli lapsuudessa juuri se juttu. Itsekin muistan lapsuudesta tuon punaisen maidon käytön.

Myös bloggaajakollega Tinsku kertoi tästä vanhan ajan suosikkireseptistä sekä myös lihapullien saloista.

Mummon makaronilaatikon kanssa teimme mekin ihan kunnon perinteisiä lihapullia ja kermakastiketta.

Katso tästä parhaat lihapullareseptit:


PERINTEINEN KERMAKASTIKE

2-3 rkl voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
5 dl kuumaa vettä 
lihaliemijauhetta
valkopippuria
mustapippuria
1 dl kuohukermaa

Kuumenna paistinkasarissa voi ja anna sen ruskistua hieman. Lisää jauhot ja anna ruskistua koko ajan sekoitellen. Varo etteivät jauhot pääse palamaan. 

Lisää kuumaa vettä erissä koko ajan hyvin sekoittaen. Ensimmäinen erä saa olla suurempi. Suosittelen käyttämään kierrevispilää tässä. Jauhot saostuvat todella nopeasti, joten lisäile vettä tarpeen mukaan. laske lieden lämpöä hieman ja mausta kastike. Anna hautua viitisen minuuttia. Sekoita joukkoon lopuksi kermaa ja maista. Nestettä voi lisätä jos kastike tuntuu liian paksulta. 


MUMMON MAKARONILAATIKKO

500 g bucatini-pastaa (esim DeCecco)
vettä
suolaa

voita vuoan voiteluun
4-6 kananmunaa (n. 3 dl)
7 dl maitoa
(munat + maito siis yhteensä n. 1 litra)
200 g Gruyère-raastetta
valkopippuria
hiven muskottia
paprikajauhetta

Kuumenna uuni 175-180 asteeseen.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan väljässä suolalla maustetussa vedessä. Voit halutessasi pätkiä pastan keitinveteen lyhyemmiksi paloiksi.

Riko munien rakenne kevyesti vatkaten ja sekoita maitoon. Mausta muskotilla ja valkopippurilla.

Kaada valutettu pasta voilla voideltuun uunivuokaan. Ripottele kuuman pastan pinnalle juustoraaste ja anna sen sulaa hieman. Kaada päälle munamaito. Ripottele pinnalle hieman paprikajauhetta.

Paista noin 1 tunti.

Mummon makaronilaatikon, lihapullien ja kermakastikkeen kanssa maistuu perinteiseen tapaan puolukkahillo.
4 kommenttia on "Mummon makaronilaatikkoa ja lihapullia kermakastikkeessa"
  1. Wow! Mummon makaroonilaatikko on kyllä niin hyvää. Sopii loistavasti lihapullille ja myös pataruoille kuten karjalanpaistille. Pitää kuulemma juurikin olla tuota putkipastaa. Tavallinen ei ole niin hyvää ollenkaan. :D
    Lupsakkaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä herkkua! Ens kerralla kokeillaan laittaa mukaan myös hieman sokeria.

      Poista
  2. Peukku tälle nostalgiaruoalle! Meilläkin mummi teki makaronilaatikkoa ilman lihaa, sitä syötiin karjalanpaistin kanssa. Tosin putkimakaronia en lapsuudesta muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistan makaronin vieläpä niinkin oudosta yhteydestä kuin askartelumateriaalina :-D
      Mummini oli askartelunohjaaja vanhainkodissa.

      Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature