Laskiaispullat uudella tavalla eli laskiaismantelikierteet

|

Laskiainen tulee taas iloksemme parin viikon päästä ja perinteisiä laskiaispulliakin on saanut kaupoista jo tovin. 1700-luvulta peräisin oleva herkku on alkuperäisen reseptin mukaan koostunut nimenomaan vehnäpullasta, joka on täytetty mantelimassalla ja kermavaahdolla. Myöhemmin Suomessa alettiin mantelimassan tilalla käyttää 50- ja 60-luvuilla hilloa, koska mantelimassa oli kallista ja vaikeasti saatavissa.


Edelleen täytteet jakavat mielipiteet vahvasti. Itse kuulun mantelileiriin, tosin maku on matkan varrella muuttunut. Nuorempana en voinut sietää mantelimassaa. En toki kieltäydy hillo versiostakaan jos vain sellainen on tarjolla. Enemmän itselleni kokonaisuudessa merkitsee pullan ja kermavaahdon laatu. Jos ne ovat pahanmakuisia, niin sitä ei enää marsipaani ja hillokaan pelasta.


Mikä on sinun valintasi laskiaispullan täytteen suhteen, manteli vai hillo?

Netti on jo ollut täynnä erilaisia tuunattuja laskiaispulla versioita ja päätin koittaa itsekin lähestyä asiaa vähän eri kulmasta. Käytin perinteistä kanelikierrereseptiä, mutta käytin täytteenä mantelimassaa voin ja sokerin kera. Itse asiassa pulliasta tuli erittäin herkullisia ja ne maistuivat ilman kermavaahtoakin.


Vinkki: Mantelimassan levitykseen on parikin tapaa. Voit pehmentää mantelimassan esim. tilkalla vettä tai kermaa ja levittää ensimmäiseksi ennen sokeria ja voita.
Itse leikkasin kylmän mantelimassan mahdollisimman pieniksi paloiksi, kooltaan n. 4 mm kuutioiksi ja ripottelin tasaisesti taikinalevylle, jolle oli jo levitetty voi ja sokeri.


Tänään ei toki leivottu ihan neljänneslitran taikinalla, vaan puolenlitsan taikinan toisesta puolikkaasta tein aina yhtä herkullisia kristallipullia. Niiden ohjeen näet täältä.


LASKIAISEN MANTELIKIERTEET (16 kpl)

2,5 dl punaista maitoa
25 g tuorehiivaa
100 g voisulaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1-1,5 rkl jauhettua kardemummaa
n. 7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
150 g mantelimassaa (esim Sallinen)
n. 1dl sokeria
n. 70 g pehmeää voita
raesokeria tai mantelirouhetta

4 dl kuohukermaa tai Flora-vispiä
2 tl sokeria
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa

leivinpaperia
jäykkiä syviä paperivuokia

Uunin lämpö 225 astetta

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, suola, kardemumma ja hieman jauhoja sekoittaen tasaiseksi seokseksi. Lisää jauhoja muutamassa erässä kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää voisula ennen viimeistä jauhoerää. Anna kjohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla kaksikertaiseksi.

Kaada taikina jauhotelulle tasolle ja kauli suorakaiteen malliseksi, n. puolen sentin levyksi. Levitä pinnalle voi, sokeri ja mantelimassa (kts. vinkit ennen reseptiä)
Rullaa taikinalevy ja leikkaa 16 osaan.

Laita kukin taikinarulla kyljelleen paperivuokaan ja aseta paperoidulle pellille. Kohota liinan alla, voitele munalla ja ripottele pinnalle hieman raesokeria tai mantelirouhetta. Paista n. 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.

Leikkaa kierteistä yläosa terävällä veitsellä tai napsi saksilla neljältä sivulta (toimii itseasiassa parhaiten). Vaahdota sokerilla ja vaniljalla maustettu kerma ja pursota mantelikierteiden täytteeksi. Laita yläosa takaisin lakiksi.

Nauti!


Hyvää laskiaista ja pitkiä pellavia!
6 kommenttia on "Laskiaispullat uudella tavalla eli laskiaismantelikierteet"
  1. Nyt on herkullisen näköistä! Itse. ole hillon ystäviä, mutta tekisipä mieleni kokeilla pitkästä aikaa myös mantelimassalla täytettyjä laskiaispullia!

    VastaaPoista
  2. Hei ihan mahtava idea! Itsekin olen viime vuosina huomannut pitäväni koko ajan vain enemmän manteliversioista, vaikka aiemmin vannoin hillopullan nimeen.

    VastaaPoista
  3. Oi, ihania pullia. Kristallipullat ovat olleet yksi blogini luetuimpia reseptejä jo reilun kymmenen vuoden ajan - eikä todellakaan turhaan. Ne ovat niin ihanan vaniljaisia ja pehmeitä. Tein niistä viime vuonna myös laskiaispullia. Tänä vuonna mentiin ihan "tavallisilla" laskiaispullilla. Ihana tuo mantelimassa jo tuolla kierteen sisällä. Maistuu joka haukkauksella!

    VastaaPoista
  4. Todella herkulliset pullat ja kuvat! Mukavaa ja herkullista laskiaista :)

    VastaaPoista
  5. Herkullisen kuuloinen versio laskiapullista.

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature