Herkullinen piparjuuririsotto

|

Kun kerran oppii tekemään risoton oikealla tavalla ei entiseen ole enää paluuta. Kirjoitin parhaan risoton valmistuksesta aiemmin täällä.

Kun perusresepti on hallussa voi makua muokata rajattomasti. Tässä taannoin päätin kokeilla piparjuurella maustettua versiota. Ajatus pälkähti päähän itseasiassa siinä ruokaa laittaessa, kun mietittiin mitä makua risottoon laitettaisiin. Olin juuri saanut testiin Euro-Eastilta kilon purkin kermaisen pehmeää piparjuuritahnaa reseptikehittelyä varten ja siinä oli ensimmäinen konkreettinen tilaisuus testailla.

Riisinä käytin joulun alla Tampereelta Culinaria Keittiöelämää -liikkeestä ostamaani Roma-risottoriisiä, jolle vahva suositus!

Mutta asiaan, tässä tulee muuten nälkä.


PIPARJUURIRISOTTO (4:lle)

2 rkl öljyä
1 rkl voita
1 keltasipuli raastettuna
1 valkosipulin kynsi raastettuna
200 g risottoriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kuumaa kasvis- tai kanalientä
2-4 rkl piparjuuritahnaa
2 rkl pehmeää voita
1 dl parmesaaniraastetta

Kuumenna voi ja öljy kattilassa ja kuullota sipulit keskilämmöllä ruskistamatta, kunnes kitkerä tuoksu poistuu. Lisää riisi ja sekoittele tovi ja sen jälkeen viini jatkaen sekoittelua, kunnes viini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.

Lisää kiehuvan kuumaa lientä reippaissa erissä ja sekoittele risottoa kumilastalla reunoja ja pohjaa myösten, pitäen riisin koko ajan liikkeessä. Näin riisi kypsyy tasaisesti, ei tartu pohjaan eikä risottoseos kiehu liikaa.

Risoton kokonaiskypsymisaika on 16-20 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppupuolella piparjuuritahna. Maistele risoton kypsyyttä ja makua välillä ja kun se on sopivan al dente, lisää voi ja parmessaaniraaste risoton pinnalle. Anna niiden lämmetä ja sulaa hetki ennen kuin sekoitat risoton tasaiseksi.

Muista että risotto ei odota! Tarjoile välittömästi ja raasta päälle vielä parmesaania ja mausta halutessasi ripauksella mustapippuria.

Piparjuuririsotto sopii sellaisenaan alkuruoaksi sekä lisäkkeeksi kanalle, kalalle ja lihalle.
Ihastuimme todella paljon risoton hienoon makuun. Kannattaa hakea se oma piparjuuren voimakkuustaso pikku hiljaa lisäämällä ja maistelemalla.

Piparjuuresta tuli mieleen myös yksi muisto armeija ajoilta, jolloin palvelin Turussa Varsinais-Suomen ilmatorjuntarykmentissä Heikkilän kasarmin keittiössä. Listalla oli ilmeisesti piparjuurilihaa tms. ruokaa, johon tarvittiin kohtuu paljon piparjuuritahnaa. Yksi meistä pojista oli laitettu hoitamaan raastaminen koneella ja äkkiarvaamatta koko suuri keittiötila täyttyi järkyttävästä katkusta joka poltti silmiä. Kaikkien oli pakko poistua taka kautta ulos hengittämään ja komo tila piti tuulettaa, ennen kuin päästiin jatkamaan hommia. Ilmeisesti homma olisi ollut syytä hoitaa jossain muualla kuin keittiötilassa tai ainakin raastaa pienempiä määriä kerralla.





4 kommenttia on "Herkullinen piparjuuririsotto"
  1. Näyttääpä risottosi herkulliselta, juuri oikean kermaiselta ja paksulta, NAM! Tuo piparjuuri antaa varmasti kivaa piristystä, pitääpä muistaa kokeilla. Ja juu, melkoisen aromaattinen on piparjuuren tuoksu, nuhanenäkin aukeaa :).

    VastaaPoista
  2. Minä innostuin oikein kunnolla viime keväänä risotosta ja kyllä, paluuta ei ole :D Niin hyvää ja petollista. Voisin popsia yksin koko kattilallisen :D

    VastaaPoista
  3. Piparjuuri on mun lemppareita ja se todellakin sopii aika moneen sopivissa määrin. Risottoon ei ole koskaan käynyt mielessä laittaa, mutta aivan varmasti sopii siihen loistavasti.

    VastaaPoista
  4. Oi, risotto! Se onkin niin ihana herkku, kun on hyvin valmistettu. Piparjuuririsottoa en olekaan kokeillut. Tämä näyttää ihanan pehmoiselta risotolta, suussa sulavalta!

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature