Pikkelöidyt suppilovahverot

|

Suppilovahveroita tuntuu tulvivan ovista ja ikkunoista harvinaisen sienisyksyn tuloksena. Itse olen päässyt sienimetsään vain kerran, eikä sato ollut silloin vielä noussut kunnolla. Viime viikon sateet ovat saaneet mättäät suorastaan räjähtämään!

Elsa-mummini kanssa olen käytännössä kasvanut mökillä sienimetsässä ja opin tunnistamaan paljon syötäviä sieniä jo hyvin nuorena. Ekat muistot ovatkin varmasti kanttarelleista, suppiksista ja rouskuista, joita tuotiin mökin kuistille koritolkulla. Syntyjään savolaiselta mummilta opin myös sienten käsittelyä ja ruoaksi valmistusta. Olen paljosta kiitollinen jo edesmennelle mummilleni ja sienestystaito on yksi niistä.


Lueskellessani bloggaajakolleegani Tinskun järjettömän herkullista suppilovahverosalaattiohjetta, muistui jostain kaukaa lapsuudesta mieleen mummin mausteliemeen säilötyt sienet. Niitä syötiin varsinkin joulupöydässä, mutta varmaan muutenkin lisäkkeenä. Niitä tehtiin suppilovahveroista, kanttarelleista sekä pienistä rouskuista. Aika ihania makumuistoja.

Olin vastikään illastamassa Skøgul-ravintolassa ja sielläkin oli alkupalana tämän tyyppisiä pikkelöityjä kanttarelleja. Omatekoiset pikkelöidyt sienet ovat mainio vaihtoehto tapaspöytään tai syötäviksi joululahjoiksi. Tartu toimeen ja laita syksyn sato talteen!


Käytin liemeen tyttäreni Englannista tuomaa laadukasta Aspall-siideriviinietikkaa, jossa on hienostunut, raikas omenan maku.


PIKKELÖIDYT SUPPILOVAHVEROT


1 litra (400 g) tuoreita puhdistettuja suppilovahveroita tai esim. kanttarelleja tai keitettyjä rouskuja
vettä
hiven suolaa

liemi:
2 dl vettä
0,5 punasipuli viipaleina
10-12 kokonaista neilikkaa
6 kokonaista maustepippuria
10 kokonaista mustapippuria
1/4 tl jauhettua muskottia
muutama kokonainen katajanmarja
3-4 laakerinlehteä
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kasviöljyä
2 valkosipulin kynttä paloiteltuna
3,5 dl siideriviinietikkaa

Kiehauta sienet nopeasti suolalla maustetussa vedessä jotta ne hieman pehmenevät. Valuta erittäin hyvin.

Laita kattilaan kaikki muut liemiainekset paitsi etikka. Anna liemen kiehua hiljaisella tulella 20 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta.

Lado sienet puhtaisiin kuumalla vedellä lämmitettyihin tölkkeihin ja lusikoi liemen mausteita kerroksittain sienten sekaan. Kaada kuuma liemi sienten päälle ja sulje tölkit tiiviisti. Säilytä viileässä ja tarjoile esimerkiksi tapaksena tai liharuoan lisäkkeenä.


Katso myös muut herkulliset sienireseptit:








16 kommenttia on "Pikkelöidyt suppilovahverot"
  1. Oi että tämä pikkelöinti osuu jonnekin kerääjäkansa -hamstraajan geeniperimään... Sun kertakin sienimettäs on kuitenkin enenmmän kun mulla. Onneksi takapihalla oli 3 kantarellia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sekin tyhjää parempi. Onneks on se oma sienikummi Museokadulla vielä.

      Poista
  2. Jos tänään löytyy suppiksia - juuri olen lähdössä metsälle - niin voisi pikkelöidä vähän jouluksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vaihtotalous pelaa täälläkin. Työkaveri toi ison rasian kuivattuja suppiksia. Tuon vastavuoroisesti sit jotian omatekoista sille.

      Poista
  3. Voi hitsit vitsit, en tiedä mihin meidän suppikset mökiltä ovat kadonneet, täytyy varmaan kokeilla vielä kodin läheisiä metsiä. Varmasti tämä reseptisi mielessä kun suppiksia löytyy (maistuivat niin herkullisilta ne vahverot siellä Skogulissa). Mukavia sieniretkiä sinulle Kimmo <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä onnistuu muillakin sienillä. Rohkeasti vaan kokeilemaan! Ihanaa syksyä Sari <3

      Poista
    2. Oli muuten tosi hyvä resepti ja vaikka suppikset eivät kerenneet olla kuin 3 tuntia mausteliemessä, niin voi pojat mitä herkkuu (hiukan sokeria lisäsin ohjeeseen omaan makuun). Kiitos ja mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa <3.

      Poista
    3. Ihana kuulla että tykkäsit! Joo ei niitä aina tarvitse kauaa muhituttaa. Eikä aina edes raaski ;)

      Poista
  4. Mullakin on jäänyt syksyn sienimetsäilyt toistaiseksi yhteen kertaan, ja jäi tuolloin saalis surullisen laihaksi. Onneks vielä ehtii! Suppilovahverot on ihania, varmasti myös pikkelöityinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suppiksia saa onneksi vielä vaikka olis jo pakkasia.

      Poista
  5. Just kerkesin omassa blogissa tunnustaa, miten en sienestä (mutta saan sieniä muilta), ja nyt sienestämättömyys alkaa vähän harmittaa, koska olishan niitä suppilovahveroita mukava pikkelöidäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin hain omani näihin kaupan HeVi -osastolta.

      Poista
  6. Voikohan käyttää kuivattuja suppilovahveroita tai pakastettuja kanttarelleja ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi hyvin käyttää kunhan sulattaa pakastetut sienet ja liottaa hyvin kuivatut.

      Poista
  7. Voikohan tätä tehdä kuivatuista suppiloista tai pakastetuista kanttarelleista ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi hyvin käyttää kunhan sulattaa pakastetut sienet ja liottaa hyvin kuivatut.

      Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature