Löytöretki sherryn ja ruoan maailmaan

|
Alkoholia koskeva kommentointi on kielletty Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan.

Minulla oli ilo saada kutsu maistelemaan maailmankuulun Valdespinon sherrytalon antimia yhdessä Andalusian auringossa -blogin Ariela Säkkisen kanssa. Valdespinoa edusti Ignacio Lopez ja iltaa isännöi Pernod Ricard.


Ariela oli koonnut meille notkuvan pitopöydän täynnä toinen toistaan ihanampia herkkuja, joista osa löytyy myös Andalusian auringossa -keittokirjasta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan aiempaan postaukseeni kyseisestä kirjasta tästä. Erittäin hyvä lahjavinkki vaikka isälle tai joululahjaksi!


Tässä tasting-kattauksen antimia, josta kannattaa napata vinkkejä omiinkin maistelu- ja nautintohetkiin.

Iberocokinkkua ja -chorizoa. Kumpikin hyvin rasvaisia ja tahoillaan voimakkaan makuisia.

Upean voimakkaan makuista hirvisalamia. 

Jumalaiset carrilleras de cerco al Pedro Ximénez – Possunposket Pedro Ximénez-sherryssä haudutettuna. 

Herkullisen mehevät albondigas en salsa de almendras – lihapullat mantelikastikkeessa 

Aromikasta kylmäsavuporoa. 

Voimakasta sinihomejuustoa ja manchegoa. 

Aurinkokuivattua tomaattia 

Sushia muutamalla eri tavalla. Rasvaista kalaa ja äyriäisiä. 

Täyteläistä peurapateeta.

Ja aah! Omat suosikkini eli tuoreet osterit. 

Itselleni sherryjen maailma oli jokseenkin tuntematon ja mielikuvallisesti lähinnä iäkkäämpien rouvien seurustelujuoma. Silmät kuitenkin avautuivat ja makuaisti yllätettiin erittäin iloisesti!

Sherry on väkevöity viini joka valmistetaan Espanjassa andalusialaisessa Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä. Runsaasti lisää sherrytietoa löydät täältä.

Suurin osa maistamistamme sherryistä oli kuivia, jotkut ERITTÄIN kuivia. Yhdistettynä ruokaan niistä kuoriutui aika huikeita makuyhdistelmiä.


Deliciosa Manzanilla
Kuivuutta ja florin tuomaa hiivaisuutta. Merellistä suolaisuutta.
Tämän sherry kanssa toimivat maanläheiset ja umamiset maut kuten sienet sekä haastellisemmatkin viineille paritettavat maut kuten vihreä parsa ja latva-artisokka.
Rasvainen kala kuten (kylmä)savulohi, sushi ja sashimi. Anjovis ja simpukat. Ja erityisesti toreet osterit! Match made in heaven!



Inocente Fino
Kuiva mutta aromikas, florin hiivaisuutta.
Suositellaan mm. aperitiiviksi hyvin viilennettynä. Myös juomasekoituksiin.
Erittäin monipuolinen sherry esimerkiksi tapaspöydän kera nautittavaksi. Oliivit, pähkinät, mantelit, Serranokinkku, chorizo, artisokka, sushi ja sahimi toimivat makupareina hienosti.

Myös hyvin rasvaiset ruoat kuten grillatut sardiinit ja savulohi sekä mausteiset aasialaiset kuten teriyaki- ja tandooriruoat.

Juustoista miedommat Manchegon kaltaiset kovat lampaanmaitojuustot.



Tio Diego Amontillado Dry
Vähemmän kuiva ja maussa mausteisuutta ja toffeen aromeja.
Riistaiset ja rotevammat maut kuten ikääntyneempi Ibericokinkku (kuten Bellota) sekä pateta, riistapateet ja lihapullat.

Savustetut lihat; ankka ja jopa poro
Juustoista ikäntyneempi Manchego, cheddar ja parmesan.



Don Gonzalo Oloroso (kuiva Oloroso)
Kuivahedelmäisyyttä, pähkinäisyyttä, ikääntyneemmissä savuisuuttakin, umaamisuutta.
Monikäyttöisin ruoanlaittosherry!
Sienet, riistalinnut, ettenkin kylminä, savuporo, riistapateet
Iberoco-possunposket!!!
Juustoista ikääntyneemmät kuten Gruyere ja kypsytetyt Goudat.


Valdespino Cream
Maultaan kuivempi kuin mitä tuoksu antaa ymmärtää, mutta silti makeaa
Saksasanpähklinän karvautta ja poltetun sokerin paahteista aromia. saattaa löytyä myös kitkerähköä appelsiinisuutta.
Sinihomejuustot; Stolton, Gorgobzola ja kypsyneet lampaanmaitojuustot kuten Manchego

Kaikki joulun maut, kuten piparkakut, pähkinät, suklaa ja kahvinmakuiset kakut ja jälkiruoat.

Makeus toimii myös mm. chorizon suolaisuuden kanssa.
Hanhenmaksa ja riistapateet.

Erinomainen haudutettaviin ruokiin kuten possunposket, karjalanpaisti ja häränhännät.


Valdespino Oloroso Blend Medium
Puolimakea, maussa eteenkin viikunaa, paahteisuutta, pähkinäisyyttä ja hentoa suklaisuutta.
Hanhenmaksa on klassinen makupari tälle sherrylle.
Aurinkokuivatut tomaatit ja muut tiivistyneet ja hapokkaat maut, serranokinkku.



El Candado Pedro Ximenes
Hyvin konsentroitunut, jopa terävän makea (sokeria 400 g/l)
Maussa rusinaa, viikunaa ja kuivattuja hedelmiä, tumman paahteinen.

Maistetuista sherryista ehdoton suosikkini. Aivan jumalaisen hyvää ihan sellaisenaan.
Suodsittelen vaikka vaniljajäätelön tai karamellisoitujen pähkinöiden kanssa

Itse rakastuin erityisesti voimakkaan sinihomejuuston ja tämän sherryn yhdistelmään.

Abdalusiassa possunposkien kaltaisten pitkään haudutettavien ruokien valmistuksessa yleisimmin käytetty sherry.


Tämän suorastaan hengästyttävän ruokamatkan jälkeen on helppo itsekin lähteä etsimään lisää makupareja sherrylle ja helpompi nauttia jo löydetyistä.
Saimme hyvän nyrkkisäännön eteenkin juuston ja sherryn paritukseen; mitä vahvempi juusto, sitä ruskeampi sherry.

Kiitos Ariela, Ignacio sekä Pernod Ricard upeasta ja erittäin hauskasta illasta, jonka muistan pitkään!

Drink sherry, be merry!

SaveSave
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature