Andalusian auringossa -kirja tarjoilee sydämellisiä makumatkoja

|

Kirjoitin vuosia sitten blogin alkutaipaleella kiehtovasta Lähi-idässä vallitsevassa ajattelutavasta. Puhtaan juomaveden saatavuus ei ole itsestään selvää ja vettä on jouduttu hakemaan pitkienkin matkojen takaa. Veden hakemiseen käytetään paljon vaivaa ja siihen liittyy siten välittämistä ja rakkautta ja näin ollen sen koetaan siirtyvän myös veden juojaan. Vesi on ikään kuin siunattua ja sen nauttiminen on suuri kunnia.


Kun luin Erja Ariela Säkkisen Andalusian auringossa -keittokirjan ensimmäiset sanat, tuo kirjoitus nousi taas mieleeni. Kirjasta välittyy Andalusian, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöiden rikas ruokakulttuuri ja pitkä historia. Ja erityisesti ruokaan liittyvä rakkaus, kokoontuminen ystävien ja perheen kesken nauttimaan ja viihtymään. Koen itsekin että ruoan mukana välitän aina toiselle myös paljon rakkautta ja positiivista enegiaa. Ruoka ei ole vain ravintoa vaan välittämistä.


Arielan kirjaa on vaikea päästää käsistään jo pelkästään siksi että se on erittäin hyvin taitettu. Itse graafisena suunnittelijana kiinnitän siihen aina ensimmäiseksi huomiota. Selkeä ja johdonmukainen teemoitus rytmitettynä herkullisin elämänmakuisin kuvin. Keittokirjassa tärkeintä on myös reseptien helppotajuisuus ja luettavuus eikä siitäkään ole tingitty. Ehdottomasti teos johon tulen tarttumaan uudelleen ja uudelleen.


Andalusian auringossa -kirjan resepteistä oli suorastaan vaikea valita sitä ensimmäistä kokeiluun. Olen Lähi-idän keittiöiden suuri ystävä ja kokeillut niitä jonkin verran, joten päätin valita andalusialaisen herkun – häränhännät. Edellisestä kerrasta niiden kanssa olikin vierähtänyt jo yli 20 vuotta. Matkassa taisi olla myös jotain muutakin johdatusta, koska Hakaniemen hallin Reinin lihassa olivat härän hännät sopivasti tarjouksessa.


Tähän reseptiin on helppo tarttua jo siksikin, että valmistus on helppoa ja raaka-aineet ovat perin tavallisia, kotoa jo muutenkin löytyviä. Itse vaihdoin savupaprikan tavalliseen, koska en ole hirveä pimentónin ystävä. Keltasipulin korvasin salottisipuleilla. Tämän voi hyvin valmistaa myös uunivuoassa uunipadan sijaan, kuten me teimme.
Lopputulos oli kuitenkin pehmeän mausteinen ja ehdottoman herkullinen!


Meillä häränhännät tarjoiltiin rehdin perunamuusin ja raikkaan tomaattisalaatin kanssa.


RABO DE TORO (4:lle)

1 häränhäntä sahattuna n. 5 sentin paloiksi, n.1,2 kg
mustapippuria ja suolaa myllystä
öljyä paistamiseen
2 sipulia, hienonnettuna
4 isoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 tl pimentónia (savupaprikajauhetta)
1 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
2 rkl tomaattipyrettä
3 dl makeaa tai puolimakeaa sherryä
1 l riista- tai lihalientä
1 dl mantelijauhetta

tarjoiluun:
kourallinen mantelilastuja, paahdettuna
kourallinen tuoretta persiljaa, hienonnettuna

Pyyhkäise lihapalojen pintakuivaksi (ja pyyhi pois myös mahdollinen luupöly). Suolaa ja pippuroi. Ruskista lihat erissä padassa muutamassa ruokalusikallisessa öljyä. Siirrä syrjään odottamaan.

Kuullota sipulit padassa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja alkaneet saada hieman väriä. Lisää mausteet ja jatka kypsentämistä vielä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten tomaattipyre ja sherry. Sekoita hyvin pohjaa myöten.

Lisää pataan häränhännät ja kaada päälle liemi. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa ja siirrä sitten kypsymään 150-asteiseen uuniin peitettynä 4 tunniksi.

Nosta häränhännät varoen liemestä reikäkauhalla ja peitä ne foliolla. Puserra liemi siivilän läpi, mutta älä heitä sipulisilppua menemään. Kuori liemen rasvakerros pois lusikalla (helpoin tämä on tehdä, jos liemen ehtii jäähdyttää, jolloin se jää pinnalle selkeästi erottuvana kerroksena).

Lisää pataan hieman öljyä, sipulisilppu ja mantelijauhe. Kypsennä muutaman minuutin ajan keskilämmöllä ja kaada pataan myös haudutusliemi.

Redusoi (eli keitä kasaan) lientä kovalla lämmöllä, kunnes se tiivistyy halutun paksuiseksi kastikkeeksi. Itse keitin kastikkeen noin puoleen. Lisää häränhännät, kuumenna. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja/tai pippurilla.

Ripottele päälle paahdettuja mantelilastuja ja hienonnettua persiljaa. Tarjoa esim. keitetyn riisin kanssa.


TOMAATTISALAATTI

20 kpl minitomaatteja, värilajitelma, puolitettuna
1-2 rkl vaaleaa balsamicokastiketta
1 rkl pieniä kapriksia
1 kevätsipuli hienonnettuna
suolaa ja pippuria myllystä

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.


Andalusian auringossa -kirja on ehdoton hankinta omaan keittiöön ja mainio lahjaidea vaikka äitienpäiväksi.
1 kommentti on "Andalusian auringossa -kirja tarjoilee sydämellisiä makumatkoja"
  1. ihana kuulla että se kirjan rakkaus välittyy lukijallekin <3

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature