Ruotsalaisklassikko Flygande Jakob

|


Duunikaveri vinkkasi tästä ruotsalaisklassikosta, josta en ollut koskaan aiemmin kuullut. Se on kuuluma monien lemppari lohturuokaa ja myös helppo valmistaa.

Flygade Jakobin resepti julkaistiin ensimmäisen kerran Allt on mat -lehdessä 1976. Reseptin takana on ruotsalainen lentorahtialalla työskennellyt Ove Jacobsson.

Hommasin siis ainekset ja mies yökkäili jo valmiiksi, koska ruoassa on mukana banaania. Tapanani on aina ensimmäisellä kerralla tehdä prikulleen reseptin mukaan, jotta säätämäminen on sitten jatkossa helpompaa. ICA:n alkuperäisreseptissä banaanit on ladottu vuoan pinnalle, joten sanoin että nypi ne vaikka pois sitten jos ei uppoa.


FLYGANDE JAKOB (4:lle)

1 kypsä broileri perattuna
150 g pekonia
200 g tuoreita herkkusieniä viipaleina (tai säilykkeenä)
2 dl kuohukermaa
1 dl crème fraiches
1/2 dl chilikastiketta tai ketsuppia
2 banaania
1/2 dl suolapähkinöitä

Tarjoiluun esim. keitettyä riisiä tai raikasta salaattia

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Revi kypsä broilerinliha suupaloiksi ja levitä palat uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Suikaloi pekoni ja ruskista pannulla rapeaksi. Kaada pekonit lautaselle jolla on talouspaperia, jotta enin rasva imeytyy pois. Paista sieniviipaleet kevyesti.

Sekoita keskenään kerma, crème fraiche ja chilikastike tai ketsuppi. Kaada kastike broilerin päälle ja levitä pinnalle sieni- ja banaaniviipaleet.

Paista uunissa 15-20 minuuttia. Lisää pinnalle pähkinät noin paistamisen puolivälissä.


Olihan toi khan syötävää, muttei kyllä meidän mielestä mitään ihmeellistä. En ihan tajunnut tuon banaanin roolia koko reseptissä, koska se lähinnä vain kuivui pinnalle. Myönnettäköön että käytin repsussa crème fraichen tilalla smetanaa sekä cjilikastikkeena sweet chilikastiketta, mutta se nyt tuskin teki suurtakaa eroa. Tosin normi chilikastikkeella olisi tullut tulisempaa.

Itse muuttaisin valmistusta siten, että laittaisin kaikki ainekset kerralla vuokaan kanakerrosten väliin ja lopuksi kermaseos perään. Ehkäpä vielä jotain juustoa tms joukkoon että sais paksumman rakenteen. Täytyy testailla.

Wikipediasta löytyvässä kuvauksessa valmis ruoka näittää ainakin mehevämmältä.

Millaisia kokemuksia teillä on tästä reseptistä. Oletteko tehneet itse muokkauksia?

2 kommenttia on "Ruotsalaisklassikko Flygande Jakob"
  1. Parhaat naurut kohdassa. Yökkäili jo valmiiksi.... samaistun. Mulle banaani on myös jonkin sortin kauhistus. 80- luvulla banaania työnnettiin moneen ruokaan. Liekö sieltä jääneet jo ensimmäiset traumat :D Mukavaa viikkoa teille <3

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt tuota ruokaa 90-luvun alussa, jolloin resepti tuli ruotsalaiselta sukulaiselta. Tämä oli sellainen parempi opiskelijan illanistujaisruoka :D Reseptissäni ei käytetty herkkusieniä ja banaani halkaistiin pituussuunnassa ja sitten puoliksi. Eli sellaisia banaanin neljänneksiä. Kyseisessä versiossa astian pohjalle laitettiin keitty riisi ja pelkkää kermaa ja ketsuppia ilman creme fraichea :)

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature