Terveellistä ja herkullista kotiruokaa Crock-Pot -haudutuspadalla

|

Sain käyttööni Crock-Pot The Original Slow Cooker -haudutuspadan, jollaista näkee käytettävän useissa amerikkalaisissa ja brittiläisissä resepteissä. Crock-Pot lanseerattiin Yhdysvalloissa jo 1970-luvulla ja nyt näitä ruoanlaittoa helpottavia pienkoneita alkaa löytyä jo suomalaisistakin kodinkoneliikkeistä.


Postauksen lopussa on arvonta, jossa sinullakin on mahdollisuus voittaa itsellesi oma aito Crock-Pot -haudutuspata!

Haudutuspadan eli slow cookerin toimintaperiaate on sangen yksinkertainen; ainekset pilkotaan ja kasataan pataan, tarvittaessa sekoitetaan ja annetaan ruoan valmistua pitkään hautuen miedolla lämmöllä kannen alla.


Padalla voi valmistaa mitä tahansa haudutettavaa ruokaa, kunhan ottaa huomioon tietyt slow cookerin erityisvaatimukset. Nesteet eivät haihdu pois, joten valmiissa ruoassa on nestettä yleensä enemmän kuin ennen kypsennystä.

Yleensä noin puolet normireseptin nestemäärästä riittää. Samoin tuoreita yrttejä ja mausteita käytettäessä määrä kannattaa puolittaa, koska hidas kypsennyt tuo aromit voimakkaammin esiin. Kuivat yrtit lisätään vasta viimeisen tunnin aikana.

Liha ja kasvikset kypsyvät slow cookerilla erittäin meheviksi ja maukkaiksi eikä niitä välttämättä tarvitse ruskistaa etukäteen. Ylimääräistä rasvaa ei siis tarvita. Lihaksi soveltuvat mm. lapa, kulmapaisti sekä muut pitkän haudutuksen vaativat lihat. Broilerista saa slow cookerilla erityisen mehevää ja suussasulavaa.

Maito, kerma tai ranskankerma lisätään tarvittaessa ruokaan vasta viimeisen tunnin aikana, koska muuten ne juoksettuvat pitkän kypsennyksen aikana.

Pasta ja nuudelit esikypsennetään hieman ennen ruokaan lisäämistä. Riisi voidaan lisätä suoraan Crock-Pot -pataan, mutta lisää jokaista keittämätöntä 60 ml:aa riisiä kohti 60 ml enemmän vettä. Parhaiten soveltuu käytettäväksi pitkäjyväinen riisi.

Jos ruoka sisältää raakaa lihaa sekä kasviksia on kypsennysaika vähintään 8 tuntia miedolla lämmöllä. Korkeammalla haudutuslämmöllä aika noin puolittuu. Valmistusaikaan vaikuttaa myös ainesten lämpötila, joten kannattaa antaa lihan ja kasvisten olla huoneenlämmössä tovi ennen pataan laittamista. Nesteet kannattaa lisätä valmiiksi kuumina.

Crock-Pot haudutuspata valmistaa aterian sillä välin kun olet töissä tai harrastuksissa. Kun haudutusaika on kulunut umpeen laite sammuu automaattisesti. Ruokaa valmistuu kerralla isompikin satsi, jota voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.


Testissä oleva pata on Crock-Pot slow cookerin kookkain 6 litran versio, jolla valmistuu kerralla ruokaa 7 hengelle. Monikäyttöisyyttä lisää myös se, että itse pataa voi käyttää kannen kanssa myös ilman haudutinosaa. Se soveltuu kaikille liesityypeille – myös induktiolle, joka itselläni on käytössä. Lisäksi sen voi laittaa myös uuniin ja siinä voi pakastaa tarpeen vaatiessa.

Irrotettavassa pataosassa voi halutessaan myös ruskistaa lihaa ennen haudutusta, keitää riisiä ja perunoita tai ylipäätään käyttää muuten normaalin padan tai kattilan tapaan. Erittäin monikäyttöinen keittiöväline siis.


Padassa on helposti puhdistettava ja kestävä DuraCeramic -pinnoite, mutta sitä ei suositella pestäväksi astianpesukoneessa. Se onkin ainoa miinus, jonka padasta keksin. Digitaalinen ajastin tekee käytöstä erittäin miellyttävää.


Tutustu Crock-Pot The Original Slow Cookeriin osoitteessa http://www.crockpot.fi
Sieltä löydät myös lisää herkullisia slow cooker -reseptejä!

Itse kokeilin valmistaa Crock-Pot -haudutuspadalla ensimmäiseksi kanacurrya. Tuloksena oli ehkä pehmeintä ja herkullisinta kanaa jota olen koskaan syönyt. Curryn maisteisuuden voi kukin säätää oman makunsa mukaiseksi. Käytin itse Terra Madre Madras makeaa currya (luomu). Madras currya saa myös mausteisempana versiona.


MIETO KANACURRY 

1,2 kg broilerin rintafileitä
2 keskikokoista sipulia suikaloituna
6 valkosipulin kynttä viipaloituna
30 g inkivääritahnaa (tai raastettua inkivääriä)
2 rkl Madras curryjauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
2 tl suolaa
200 g pakasteherneitä
6 dl kookosmaitoa

koristeluun:
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
tuoretta korianteria

Laita kana pataan yhdessä sipulin, valkosipulin, inkiväärin, jauhetun korianterin, kuminan, curryn ja suolan kanssa. Sekoita ainekset hyvin keskenään.



Laita kansi padan päälle ja säädä kypsennysajaksi 4 tuntia korkealla lämmöllä. Muista ettei kantta saa avata kesken kypsennyksen.


Sekoita 4 tunnin jälkeen mukaan kookosmaito ja herneet. Laita kansi päälle ja anna hautua vielä noin 15 minuuttia, kunnes herneet ovat lämmenneet.


Ota kanapalat erikseen ja revi liha suikaleiksi haarukoita apuna käyttäen. Siirrä liha takaisin pataan ja sekoita kastikkeen sekaan.


Tarjoile esimerkiksi keitetyn basmatiriisin tai nuudelien kanssa. Viimeistele annos paahdetuilla cashewpähkinöillä ja tuoreilla korianterinlehdillä.

Arvonta on suoritettu ja voittajille ilmoitettu henkilökohtaisesti.



Yhteistyöpostaus Crock-Pot The Original Slow Cookerin kanssa.

38 kommenttia on "Terveellistä ja herkullista kotiruokaa Crock-Pot -haudutuspadalla"
  1. Kunnon jauheliharagu olisi varmaankin ensimmäinen valmistettava. Toiseksi voisi ajatella jotain olutpataa tai burgundinpataa tai... onhan noita herkkuja! Edellisessä elämässä oli tuollainen haudutuspata mutta ei kestänyt muuttoja, R.I.P.

    VastaaPoista
  2. Oi,oi en edes osaa nimetä herkullisinta, mutta ainakin kukkoa viinissä, chili con carne...

    VastaaPoista
  3. Enpä ole Crock-Potista aikaisemmin kuullutkaan. Hiukan vaatii hahmottamista, että mitä kaikkea sillä voisi valmistaa. Ensimmäiseksi kokeiluun menisi varmastikin yksi lemppareistani eli Provencen pata, johon tulee paistikuutioita, salottisipuleita, porkkanaa ja herkkusieniä. Kakkosena kokeilisin, että miten Crock-Potia voisi hyödyntää ribsien valmistamisessa.

    VastaaPoista
  4. Jotain hyvää lihasta ja kasviksista olis ensimmäinen testaus, ei edes osaa kuvitella mitä kaikkee herkkua saa valmistettua!

    VastaaPoista
  5. Ehdottomasti hyvää lihapataa lähtisin ensimmäiseksi kokeilemaan, nam 😊

    VastaaPoista
  6. Käytössä on Ruotsista ostettu Nordic cooker joka on ruotsalaisten versio Crock Potista. Maalaisbistroblogissani on muutamia reseptejä mm. lampaanpotkia ja vasikanposkia. Olen kokeillut Boeuf bourguignonia, osso buccoa ja poroakin.Kaikki on onnistunut tosi hyvin ja yleensä olen antanut muhia yön yli. Erinomainen keksintö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös ihan koukussa tohon vempaimeen. Kaikkea löytyy kaappien täydeltä, mutta tämä on yksi hyödyllisimmistä.

      Poista
    2. possua,riistaa,linnut...aivan mahtava vekotin! <3 ja tarvetta olisi. heidikarblane@hotmail.com

      Poista
  7. Perjantaina haetaan taas karitsaa pakastimeen. Siellä olisi varmasti hyvin pataan sopivia aineksi. Voikos tässä haudutella puuroja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti voi haudutella puurojakin.

      Poista
  8. Lammasta ja munakoisoa valmistaisin.
    piivoitto@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Kanankoivet ��
    Janne.myyrylainen@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Oi. Tekisin vaikka mitä. Pulled pork, bolognesekastike ja joku pitkään haudutettava lihapata olis herkkua.

    VastaaPoista
  11. Onpa ihana arvonta! Ensimmäiseksi kunnon lihapataa. Sitten viimeistään täytyisi hakea jostain mainio stifadon ohje.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Suurena gumbon ystävänä varmaankin kanagumboa ja heti varmaan seuraavaksi poron potkakiekkoja tai toisinpäin... tai sittenkin ehkä...... :D

    VastaaPoista
  13. Kanasta lähtisin kokeilemaan ja seassa paljon vihanneksia 😍 roottyna.taikinasa@gmail.com

    VastaaPoista
  14. No ihan ensin kokeilisin tuota sun mietoa kanacurrya, sillä se näytti niiiin hyvältä ja sit seuraavaksi kokeilisin soveltuisiko laite myskikurpitsa-lehtikaalirisoton tekemiseen.

    Terkuin Kiki
    rantanenkirsti@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Nyt näyttää ja kuulostaa siltä, että joudun hankkimaan maalta naapurista luomu herefordin potkapaloja ja lähteä hauduttelemaan. Jos kerran ruskistus ja haudutus samalla astialla niin jesh ! (inhoaa tiskaamista) Tuo varmasti toimisi muihinkin pitkän kypsytyksen lihoihin (kuve, häntä tai lapa) kartza70@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Kokeilisin ensimmäisenä perinteistä tikka masalaa! Myöskin tuo sun resepti näytti herkulliselta! kokkonen.heini(at)gmail.com

    VastaaPoista
  17. Oi oi, olen kuullut paljon hyvää puhuttavan tästä Crock Potista ja noilla ruokasivustoilla pyöriessäni, aika monella tuo näyttää olevankin. Hitsin herkullisesta tosiaan näyttää tuo sinun kanapatasi ja voiko enää enempää pyytää esim sunnuntaina, lihat vain cookeriin, itse ulkoilemaan ja sitten vain pöytään nauttimaan padan herkuista. Mä laitankin oikein isot peukut tähän kisaan :)

    VastaaPoista
  18. Olen jo kauan haaveillut crockpotista kiitos buzzfeedin 'tasty'-videoiden. Tekisin sillä ihan kaikkea suklaasta grillikylkiin. Nyt on kuitenkin kauan tehnyt mieli mongolialaista kanaa, jonka reseptiin törmäsin, yllätys yllätys, buzzfeedissa.

    Sähköposti on wilhelmiinalap@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Ensimmäisenä testailisin varmaan jonkinmoista mausteista lihapataa.
    dioriinablogi@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Aijaijai, kun näyttää hyvältä. Minä tekisin kukkoa viinissä taikka stroganoffia! :)

    VastaaPoista
  21. Voi, miten ihana palkinto! Lammasta varmasti heti ensimmäisenä kokeilisin.
    klaara49@luukku.com


    VastaaPoista
  22. Jotakin kanaa tai sitten sellaista kreikkalaista pataa mihin tuli lammasta mutta sen nimeä en nyt muista.
    Tiina
    miumiu83 at gmail.com

    VastaaPoista
  23. Kokeilisin ensimmäisenä nyhtöpossua tai nyhtökanaa. Myös perinteinen karjalanpaisti voisi toimia.

    piia.k.valtonen@gmail.com

    VastaaPoista
  24. Henna28
    Possun kasslerin laittaisin, tämä pata olisi minulle todella tarpeen.

    henna.holappa1@luukku.com

    VastaaPoista
  25. Helou!

    Osso bucco lienee eka valintani, mieluiten porosta. En ole tuollaista sähköhärpäkettä koskaan käyttänyt, joten voisi olla hauskaa kokeilla, mihin kaikkeen se taipuu ��

    Mukavaa lähestyvää kevättä!

    VastaaPoista
  26. Itselläni on semmoinen yksinkertainen malli Crock Potista ja siinä valmistetuista ruoista on suosikkiruokana ollut tietyllä maustesekoituksella tehty pulled pork. Juuri tuollaista versiota oon vähän tiiraillut, jossa pataa voisi käyttää myös liedellä ja uunissa, sillä se olisi tosi kätevää!

    aensti@gmail.com

    VastaaPoista
  27. Tämmöisellä uskaltautuisin varmaan kokeilemaan lammas-kaalipataa, lammas kun on harvoin onnistunut minulla hyvin, vaan on hyvin tehtynä todella hyvää.
    Eikun peukut pystyssä jännittämään...
    vuosikerta (at) live (piste) fi

    VastaaPoista
  28. Voikanaa kokeilisin ensimmäisenä. ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  29. Pulled Pork!☺

    shagnas@hotmail.com

    VastaaPoista
  30. Laittaisin jotain kanaa. tarja.lappalainen@p-aro.com

    VastaaPoista
  31. Ensimmäiseksi kokeilisin kukkoa viinissä, koska se on yksi lempiruoistani.
    sinilintu_(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  32. Voisin kokeilla ensimmäiseksi aivan perinteistä karjalanpaistia, kun olisi sitä varten pakastimessa valmiina lihat, jotka pitäisi käyttää pois. Tutusta ruuasta saisi myös hyvän vertailukohdan, miten tällaisen padan käyttäminen vaikuttaa ruokaan normaalin uunikypsennyksen sijaan. e-mail: sepottaja@hotmail.com

    VastaaPoista
  33. Testiin menisi ensimmäisenä joku broileriruoka. Olisi kyllä kätevä pata ja katsellutkin olen näitä jo kaupoissa. mantytar@gmail.com

    VastaaPoista
  34. Tuo olisi metsästäjän rouvan pata, niin paljon meillä tehdään pitkään haudutettuja :)

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature