Suolainen jouluhalko on joulunajan hauska tarjottava

|
Kaupallinen yhteistyö Euro-East Oy:n kanssa.

Sain kunnian kehittää venäläisen keittiön herkkuihin erikoistuneelle Euro-East Oy:lle uusia ideoita joulupöytään. Inspiraatiota hain erityisesti joulunaikaan suosituista kilohailituotteista sekä ravunlihasta. Ja olihan tuossa paljon muutakin; Granaattiomenamehua, majoneesia, piparjuuritahnaa sekä paistettuja omenapaloja "Sharlotka". Granaattiomenamehu on muuten ihanaa lämmitettynäkin. Kokeile vaikka glögin tapaan tarjottuna.


Jokainen tuntee perinteisen makean jouluhalon, mutta kokeilepa tätä suolaista versiota vaihteeksi. Niin kuin voileipäkakuissa aina, täytteitä voi vaihdella omien mieltymystensä mukaan rajattomasti.

Tähän omaan venäläisvaikutteiseen jouluhalkooni valitsin täytteeksi punajuurta ja savustettua kilohailia öljyssä. Savukala on hyvin perinteinen voileipäkakkujen raaka-aine ja kilohailisäilykkeet helpottavat hommaa ja tuovat myös hieman erilaista makumaailmaa. Ne tekevät myös kakusta erittäin mehevän ja ovat sopivan suolaisia jo itsessään.



SUOLAINEN JOULUHALKO KALASTA (6-8:lle)

4 siivua tummaa vuokaleipää (vaakaan leikattua)
2 dl kasvislientä
250 g Old Riga savustettua kilohailia öljyssä valutettuna
150 g säilykepunajuuria karkeana raasteena
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl pieniä kapriksia
mustapippuria myllystä
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna

kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
hiven suolaa

koristeluun:
sitruunamelissaa
syötäviä kukkia, esim. leimunkukkaa

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja levitä pöydälle pystyyn rinnakkain hieman limittäin voipaperin tai pergamiinin päälle. Kostuta viipaleet kasvisliemellä ja paina viipaleet litteiksi tiivistäen samalla saumat.

Laita valutetut kilohailit kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Lisää punajuuri, tuorejuusto, kaprikset, ruohosipuli ja mausta pippurilla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi ja maista.

Levitä täyte leipäviipaleille niin, että yläreunasta jää muutama sentti vapaaksi. Kääri varovasti rullalle alhaalta ylöspäin niin että sauma jää alapuolelle. Kääri voipaperi tiiviisti rullan ympärille ja kääri koko komeus vielä tiiviisti folioon. Laita kylmään vetäytymään seuraavaan päivään.

Valmista kuorrutus sekoittamalla keskenään tuorejuusto ja piparjuuritahna, mausta suolalla.

Ota leipäkäärö paketista ja leikkaa päädyt siisteiksi. Voit halutessasi tehdä halkoon oksan leikkaamalla toisesta päästä palan hieman vinoon. Laita pala haluamaasi kohtaan leipäkäärön päälle.
Levitä kuorrute esim veitsellä kakun pinnalle, muotoillen samalla pinnasta ikään kuin puun pintaa.

Koristele yrteillä ja vaikkapa juhlan teemaan sopivan värisillä syötävillä kukilla.

Lisää herkullisia ideoita venäläisten kalasäilykkeiden käyttöön löydät täältä.


Dovganin taskuravunlihasta ja piparjuuritahnasta saa joulupöytään nopeasti herkullisen raputahnan josta loihdit vaikkapa nämä pikkusuolaiset leipäset.


TASKURAPUTAHNA

1 prk (121 g ) Dovgan Gourmet taskuravunlihaa valutettuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
suolaa
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
valkopippuria
pari tippaa vihreää Tabascoa

esim. saaristolaisleipää
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
sitruunamelissaa

Sekoita tahnan ainekset keskenään, mausta ja maista. Anna makujen tasaantua mielellään muutama tunti viileässä. Tarjoile esim. saaristolaisleivän kera. Ripottele pinnalle ruohosipulia ja roseepippuria. Koristele halutessasi yrtein.


Joulukiireen keskellä voi tarjottavia ottaa myös kätevästi valmiina pakasteina. Tähän jouluiseen pitopöytään valitsin Dovganin herkullisia venäläisiä Piroshki mini-kaalipiirakoita sekä Taschki mini-tseburekeja lihatäytteellä.

Kaalipiirakat sulatetaan tunnin ajan ja sen jälkeen lämmitys uunissa viitisen minuuttia.
Tseburekit laitetaan suoraan pakkasesta uuniin noin vartiksi. Nämä valmistuvat nopeasti vaikkapa joulunpyhien yllätysvieraille. Niiden kaveriksi teet helposti raikkaan piparjuurimajoneesin.

Vinkki: Suolaisten piiraiden kanssa voit tarjota myös jouluhalon punajuuri-kilohailitäytettä punasalaatin tapaan.


PIPARJUURIMAJONEESI

1 dl Provansal salaattimajoneesia
1 rkl piparjuuritahnaa

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile.

JOULUARVONTA!

Jouluarvonnan voittajaksi on onnettaren avustuksella valittu Suvi. Voittajaan on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti! Onnea vielä kerran!

Ihanaa joulunodotusta kaikille!
34 kommenttia on "Suolainen jouluhalko on joulunajan hauska tarjottava"
  1. Mukana arvonnassa.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Hitsin herkullisen näköinen tuo suolainen jouluhalko, suolaiset kalakakut on niin hyvii ja mielestäni voittavat mennen tullen makeat, tosin mä en olekaan niin perso makean perään. Venäläinen keittiö hiukan vieras, mutta kiitos pienestä avauksesta ja mukavaa loppuvikkoa :)

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen 😍😋 Mukana arvonnassa. roottyna.taikinasa@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Upea yhdistelmä on punajuuri ja savukala. Jouluhalko suolaisena kiva idea.
    kartza70@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Ihania olet taas loihtinut!
    rantanenkirsti@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Ou mukaan herkulliseen arvontaan. Salli.moilanen36@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Mukana :P
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  8. mukana upeassa arvonnassa :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  9. Mukana!
    Tiina
    miumiu83 at gmail.com

    VastaaPoista
  10. Mukana! Kuulostaa mielenkiintoiselta pakkaukselta.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Hyvä idea, voileipäkakku voisikin olla jouluna halko. Oma tuotesuosikkini on siinä toisessa postauksessa mainittu karhunlaukka, kakkosena suolaheinä, vaikkakin on aika iso purkki, kun ei sitä suomalainen osaa kaikkialle laittaa. mirja_karhu@hotmail.com

    VastaaPoista
  12. Kiinnostaa kyllä.
    kirsti.p46@gmail.com

    VastaaPoista
  13. Henna28
    Mukaan herkkupaketin arvontaan, mä tykkään noista kaikista joista blogissasi oli esillä, varmaan halko täytyy tehdä vaikka joulupyhinä.

    henna.holappa1@luukku.com

    VastaaPoista
  14. Mukana kivassa arvonnassa!
    T: Miukkis
    birgit82@suomi24.fi

    VastaaPoista
  15. Mukana ollaan!
    hippohiiri at gmail.

    VastaaPoista
  16. Voi miten hyvältä kuullosti. mummolta@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Mukana arvonnassa! :)

    mimyy93@gmail.com

    VastaaPoista
  18. Mukana
    petsitter.sanna@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Mukaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Pitäähän se kokeilla arpaonnea.
    leenvikki(at)gmail.com

    VastaaPoista
  21. Onpas herkullisen näköinen jouluhalko ja ihanat kuvat :)

    VastaaPoista
  22. Mukaan arvontaan!evelotta@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Voileipäkakkujen ystävänä varmasti tykkäisin! Olen itse ehdoton kilohailifani, syö ihan purkista sellaisenaan : )

    VastaaPoista
  24. Mukana arvonnassa! Venäläisestä keittiöstä pelmenit ovat tutuimpia, mutta voihan nam tuo kalajouluhalko vaikutti hyvältä :D kissankarva85(at)gmail.com

    VastaaPoista
  25. satuhotari@gmail.com :)

    VastaaPoista
  26. Mielenkiintoista, mukana!
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. Herkullisen näköisiä :) Tekisi mieleni ihan alkaa voileipäkakkua vääntämään, pitäisiköhän joulupöytään tehdä! Mukana mielenkiintoisen palkinnon arvonnassa,
    talviuninalle@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Mielelläni kokeilisin ja varmaan maistuisi venäläiselle ystävälleni (asuu Suomessa). nina40fi@gmail.com

    VastaaPoista
  29. Mukana houkuttelevassa arvonnassa! juhtimus(ät)gmail(piste)com

    VastaaPoista
  30. Mukana! :) hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista
  31. Vau, mielenkiintoinen arvonta! (: saraana.makela@gmail.com

    VastaaPoista
  32. Mukana =) katriina.makinen@suomi24.fi

    VastaaPoista
  33. Ehdottomasti mukana:)
    susannaposti88@gmail.com

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature