Viini ja Ruoka 2016 maistuvia tunnelmia

|


Suomen suurin ruokatapahtuma Viini ja Ruoka 2016 keräsi viikonloppuna sankoin joukoin väkeä Helsingin messukeskukseen. Tarjolla oli ylenpalttinen kattaus ruokaherkkuja ympäri maailmaa katuruoasta tryffeleihin ja juustoihin, koko viinikirjo aina arkipunkuista harvinaisimpiin samppanjoihin sekä tietysti satamäärin oheistuotteita kokkaukseen ja kattaukseen. Lisäksi viikonloppuun mahtui myös mielenkiintoista ohjelmaa kokkausnäytöksistä kakunkoristelun mestaruuskisoihin. Jokaiselle siis taatusti jotakin.

Ruokatarjonnasta täytyy kommentoida sen verran, että olisin toivonut maisteluannoksia huomattavasti enemmän. Suurin osa tarjonnasta oli ökysuuria annoksia katuruokkaa tai muuta mättöä, joka ei sinällään palvele maisteluperiaatetta ollenkaan. Loppupeleissä ruokalipukkeille ei löytynyt juurikaan käyttöä, koska kaikki ruoka oli maksettavissa myös rahalla.


Itse vietin messuilla kaksi erittäin mukavaa päivää; perjantaina blogaajakolleegani Tinskun keittiössä Tiinan kanssa ja lauantain oman posseni kanssa, johon kuuluivat kumppanini, tytär ja vävykokelas.

Päivä aloitettiin pinkillä Arvid Nordquistin osastolla. Lasissa marjainen, hapokas ja mausteinen Casa Gheller Cuvée Brut Rosé.


Euro-Eastin osastolla Dovganin tuttuja Itä-Eurooppalaisia vihannessäilykkeitä maistelussa.
Euro-Eastin esittelijältä tuli aivan mahtava uusi vinkki itämaisen ruoan ystäville! Granaattiomenasiirapista ja chilitahnasta syntyy upean makuinen sweet chili kastike uudella twistillä.
Nämä pienet lihapiirakat olivat sekä maukkauita että kätevä vierasvara!
Joululahjavinkki! Tee hauskat ruokalahjat näistä minikokoisista kondensoiduista maidoista. Tuore itsetehty kinuskikastike on myös joulun herkullisin tuliainen!

Decanterin osastolla oli ajateltu viininystävää myös sisustuksen suhteen.
Messuilta löytyy aina idea jos toinenkin... kun vaan kaappitila riittäisi näille kaikille.
Yksi messujen tarvikepuolen kiinnostavimpia kohteita oli Maku Kitchen Life -osasto, joka tarjosi erittäin edullisia ja samalla korkeatasoisia tuotteita jokapäiväiseen ruoanlaittoon ja kattaukseen. Omaan ja tyttärenkin kotiin lähti mukaan useampikin tuote.


Uutta muotoilua kalapiikissä ja ruotopihdeissä.
Tämä näppärän kokoinen keraaminen pannu kansineen lähti omaan keittiöön. Tälläinen korkeareunainen sopivan pieni paistinpannu olikin ollut haussa jo jonkin aikaa.
Samaan sarjaan kuuluu useita erikokoisia paistinpannuja ja kattiloita.


Makeita houkutuksia oli useammallakin osastolla.
Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan keittokirja oli saanut yhden messujen mieleenpainuvimmista osastoista. Ruokalista oli myös erittäin konstailematon.


Messujen parhainta antia ovat kauniit pakkaukset

Yksi messujen mielenkiintioisimmista tulokkaista oli italialainen Viola-artesaaniolut. http://www.birraviola.it



Sveitsiläisen Appenzellerin osasto oli luonnollisesti yksi lempiosastioistani. 
Viinilinnan osatolla saimme erittäin hienon kierroksen läpi koko kattavan viinivalikoiman. www.viinilinna.fi


Hardus Crest Sparkling Chardonnay Pinot Noir. Kuiva, raikkaan sitruksinen, hedelmäinen ja kevyen paahteinen. Varmasti yksi tulevan juhlakauden suosikkejani. Helposti lähestyttävä ja raikas kupliva. Sopii ruokajuomaksi vähärasvaiselle kalalle ja äyriäisille.
Krone Night Nectar. Puolimakea, hedelmäinen ja paahteinen. Sopii seurustelujuomaksi sekä juustojen ja jälkiruokien seuraksi.
Maistelimme myös ristiin englantilaista Hattingley Valley Rosé Brut kuohuviiniä sekä Alexandre Bonnet Perle samppanjaa. Oma valintani näistä osui kyllä englantilaiseen kuohariin.
Makupareina maisteltiin myös oma suosikkini Hardys Nottage Hill Riesling 2015 sekä Dopff & Irion Gentil 2014. Aussi Harhys on vivahteikas ja ryhdikäs, puolikuiva, hapokas ja hedelmäinen riesling, kuten myös pirteän hedelmäinen ranskalainen. Hardys veti kuitenkin edelleen itselläni pidemmän korren. Tosin kisa oli tasaväkinen ja kummallekin löytyy oma tilanteensa.
Soleran edustamille italialaisille Orion Wines -viinibrändeille oli varattu aivan oma osastonsa, eikä syyttä. Valikoimassa olivat mm.  Zensan aivan upeat luomuviinit, jotka hurmasivat niin maullaan kuin myös pakkauksillaan. Joulun ehdoton lahjavinkki laatuviinien ystäville!


Zensa Nero Di Troia. Keskitäyteläinen, keskitannininen marjainen ja mausteinen. Sopii kumppaniksi naudalle, possulle, lampaalle ja juustoille.

Yksi omia valkoviini suosikkejani messuilla! Tannu Organic Insolia. Pirteä ja hedelmäinen, kuiva ja hapokas. Keltaomenainen, kypsän sitruunainen ja hennon yrttinen. Ruokakumppaniksi sopivat pitsa, pikkusuolaiset, salaatit, sekä kalaruoat. Huom. Etikettimuutos tulossa.
Zensa Fiano Organico. Pehmeä ja hedelmäinen. Kuiva, hapokas, sitruksinen, keltaomenainen ja kevyen yrttinen kumppani kanalle, kalkkunalle ja  vähärasvaiselle kalalle. Sopii myös noutopöydän valkoviiniksi.
Punaviinien ehdoton suosikkini tällä hetkellä! The Wanted Zin Zinfande. Mehevä ja hilloinen, täyteläinen, keskitanniininen, marjahilloinen, tumman kirsikkainen, mausteinen ja vaniljainen. Upea viini seuraksi hampurilaisille, grillatulle kanalle ja lihalle. Suosittelen lämpimästi!
Big Buckles Shiraz. Hehevä ja hilloinen. Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, karhunvatukkainen, mausteinen ja mokkainen. Sopii liharuoille, pitsalle, tuhdille pastalle, burgereille ja tulisille ruoille.
Zensa-sarjassa myös Primitivo Organic. Täyteläisen kirsikkainen, pehmeö ja hedelmäinen punaviini mantelisen silkinpehmellä suutuntumalla. Sopiva viini pihveille ja muillekin liharuoille sekä seurusteluviiniksi.
Zensa Rosso Organic. Mehevän hilloinen ja täyteläinen. Keskitanniininen, karpalohilloinen, tumman kirsikkainen, kypsän luumuinen, mausteinen ja vaniljainen. Sopii loistavasti seurusteluun, noutopöytään, naudanlihalle ja grilliruoalle.
Sette Vigne. Todellinen erikoisuus, jossa yhdistyvät Italian seitsemän viinialueen viinit. Mehevän hilloinen ja täyteläinen. Tanniininen, karhunvatukkainen, mustikkainen, mausteinen ja kevyen tamminen. Sopii hyvin pataruoille, naudan-, lampaan- ja possunlihalle.
Aivan sattumalta italialainen Jussi By Botter pukeutuu kotoiseen Jussi-kuosiin. Vini on rehevän hedelmäinen, keveän tamminen ja siinä on häivähdys vaniljaa, karhunvadelmaa, kahvia ja luumua. Sopii kumppaniksi lampaan- ja naudanlihalle sekä pataruoille.
Armigero Valpolicella Ripasso. Vivahteikas ja kehittynyt, keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Maku kirsikkainen, karpalohilloinen, nahkainen ja mausteinen. Ruokasuositus naudan- ja porsaaliha, pataruoat ja maksa.
Ja kun aletaan puhua pataruoista, tämä viini on se ainoa oikea! Nimenomaan pataruokien kumppaniksi tarkoitettu ranskalainen, pehmeä ja hedelmäinen Boeuf Bourguignon Organic. Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, mustikkainen, kevyen karhunvatukkainen, mausteinen ja hennon mokkainen. Grilliruoalle, naudan- ja possunlihalle, juustoille, seurusteluviiniksi ja tietenkin pataruokiin.
The Winemakers´s Secret Barrels. Pehmeän rehevä viini, jossa häivähdys tammista vaniljaa, eloisa ja hillomainen kumppani grilliruoalle, naudan- ja porsaanlihalle.

Tarjolla oli onneksi viinejä pienemmässäkin pakkauskoossa. Ja aika söpöjäkin vielä!

Ruokatarjonnan huippua edustivat tryffelit ja tryffeliöljyt.

Perussipsit aateloitiin nopeasti tryffelisiivuilla ja -öljyllä. Aivan taivaallisen makuista.
Testasimme itse myös messuilla esitellyn viinitemppuradan. Suositten lämpimästi! www.elamyslahjat.fi
Messujen samppanjatarjonnan ehdotonta huippua edustivat Taittingerin tuotteet. 


Tryffelipisteellä sai ostaa mukaan myös upean maistelulautasen jossa oli juustoja ja hevosen paistia.

Steininger Riesling on monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini jota itse olen käyttänyt mm. sushin kumppanina. Runsaan hedelmäinen. Punaista omenaa, melonia ja aprikoosia sekä kypsää persikaa. Maussa mineraalisuutta, sitrusmaisuutta ja yrttisyyttä. Pehmeän hapokas.
Kuvassa kestosuosikkini Café Culture Coffee Mocha Pinotage 2015 sekä uusi tuttavuus Roodeberg Red 2014
Yksi messujen todellisiua löytöjä oli tämä Renwood Clarion 2014 punaviini. Täyteläinen, tanniininen ja tumman kirsikkainen, karhunvatukkainen ja kevyen kaakaoinen sekä mausteinen. Nimenomaan ruokaviini. Pihvi, pataruoat ja lammas. 



SaveSaveSaveSave
SaveSaveSaveSave
1 kommentti on "Viini ja Ruoka 2016 maistuvia tunnelmia"
  1. Huikea messukooste : )

    Hardysin Crest uutuuskupliva oli omakin suosikki. Marraskuussa sen piti muistaakseni tulla alkoihin?

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature