Lautasella kotimaista, kestävästi tuotettua Benella-kirjolohta

|

Viime viikolla sain kunnian olla maistelemassa kotimaiselle Benella-kirjolohelle kehitettyjä reseptejä Katajanokan Kasinolla. Upeat reseptit olivat keittiömestari Kari Aihisen käsialaa ja toivat hienon raaka-aineen esille upeasti. Monia uusia makuideoita jäi muhimaan omia kokeiluja varten.


Benella-mätiä, saaristolaisleipää ja maa-artisokkakreemiä

Benella-lämminsavufile, salmiakilla maustettua perunahelmirisottoa ja fenkolisalaattia.

Lakritsilla ja sitruunamelissalla marinoitua Benella-kirjolohta, lämmin katkarapurosolli ja lakritsiaiolia

Sitruunaverbenalla maustettua semifreddoa ja mansikkasalaattia

Mitä sitten on Benella? Kotimaista, kestävällä tavalla tuotettua kirjolohta, jonka tuottaja on aina kaupan tiedossa. Ja koska kasvatus tapahtuu ympäri Suomen sopimuskasvattajien toimesta, myös kalan tuoreus on omaa luokkaansa. Kokonainen Benella-kirjolohi on parhailmillaan myyntitiskillä jo samana päivänä kun se nostetaan. Jatkojalostettuna aika on tietysti hieman pidempi.

Tarkoin suunnitellun ruokinnan ansiosta Benella-kirjolohen EPA- ja DHA-rasvahapot ovat oikealla tasolla ja siksi Suomen Sydänliitto onkin myöntänyt Benella kirjolohelle Sydänmerkin, joka kertoo tuotteen olevan omassa kategoriassaan parempi valinta.

benellakala.fi

Benella-lounaalla maistoimme kolmea upeaa annosta ja neljätta saimme tilaisuuden kokeilla itse kotona. Ohje on tässä alkuperäisessä muodossaan, mutta laitoin loppuun pari huomiota, jotka tulivat mielleeni valmistuksen yhteydessä.

Lohen kumppaniksi sopii mainiosti myös kevyt ranskalainen punaviini


BANAANI-BENELLA (4:lle)

1 Benella-kirjolohi nahattomana fileenä
2/3 osaa hienoa merisuolaa
1/3 osaa sokeria
mustapippuria myllystä

Leikkaa lohi annospaloiksi. Sekoita suola ja sokeri ja ripottele seosta lohipalojen päälle makusi mukaan ja jätä maustumaan huoneenlämpöön toviksi. Kuivaa suolaamisesta kertynyt kosteus lohen pinnalta talouspaperilla.

Kuumenna paistinpannu savuavan kuumaksi ja paahda lohipalojen kaikki pinnat kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Kypsennä vielä 180-asteisessa uunissa 2-4 minuuttia.

Banaani-soijakreemi:
2 banaania paloiteltuna
1 salottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
rypsiöljyä
0,5 dl ruokosokeria
0,5 dl riisiviivietikkaa
0,5 dl (vaaleaa) soijakastiketta

Kuullota sipulit kasarissa rypsiöljyssä. Lisää banaanipalat ja jatka kuullotusta vielä hetki. Lisää sokeri ja anna seoksen karamellisoitua hetki ja lisää riisiviinietikka ja anna seoksen keittyä kokoon hetken aikaa. Lisää soija ja keitä vielä hetken aikaa. Tarkista maku. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella ja anna jäähtyä hetki. Tarjoile lämpimänä Benella-kirjolohen kera.

Lohen ja kreemin kanssa sopivat tarjottaviksi myös paistettu suolaheinä-kiinankaalisalaatti sekä rapea valkosipuli.

Paistettua suolaheinä-kiinankaalisalaattia
1 dl riisiviinietikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
1 puolikas kiinankaali
rypsiöljyä
suolaa
1 ruukku suolaheinää

Kiehauta riisiviinietikasta, sokerista ja vedestä liemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa kiinankaali pituussuunnassa 6-8 osaan kaalin koosta riippuen. Mausta kaali kevyesti suolalla ja kaada kylmä marinadi kaalin päälle ja anna mastua yön yli.

Nosta kaalit marinadista ja kuivaa niistä ylimääräinen neste. Paista kaalit pannulla rypsiöljyssä ja lisää pannulle lopuksi suolaheinät ja paista vielä hetki. Varaa hieman suolaheinää myös koristeeksi. Tarjoile välittömästi lohen lisäkkeenä.

Rapea valkosipuli
2 yksikyntistä valkosipulia kuorittuna
2 dl prypsiöljyä

Raasta valkosipulit hienoteräisellä raastimella. Paista raaste kuumassa öljyssä paistinpannulla kullankeltaiseksi. Valuta ylimääräinen öljy pois ja levitä valkosipuli kuivumaan talouspaperilla vuoratulle uunipellille. Säilytä kuivassa paikassa.
Ripottele rapeaa valkosipulia lohiannoksen päälle.


Reseptejä koskevat huomiot:
Banaani-soijakreemissä suosittelen käyttämään vaaleaa soijaa, sillä ainakin omasta mielestäni tuolloin väristä tulee vaaleampi ja hieman miellyttävämpi.

Kiinankaalin voi pikamarinoida myös kaatamalla kuuman liemen kaalipalojen päälle. Anna maustua noin 30 minuuttia, valuta liemi pois ja käytä kuten marinoitua kaalia.


3 kommenttia on "Lautasella kotimaista, kestävästi tuotettua Benella-kirjolohta"
  1. Näyttääpä taas niin herkulliselta. Hienoa, että saadaan lisää eettisempiä kestävän kehityksen tuotteita kauppohin. Tuoreus ja jäljitettävyys sille myös tenpoints!

    VastaaPoista
  2. Herkun näköistä. Tähän pitää tutustua. Kotimaassa tuotettu lohi on kuulemma nyt kestävän kehityksen suosituslistallakin.

    VastaaPoista
  3. Ihan mielettömän kauniita ja houkuttelevia annoksia.

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature