Pehmeän rouheiset myslisämpylät

|

Tässä yhtenä iltana alkoi tehdä hirveästi mieli jotain hyvää ja päätin että olkoon sitten vaikka tuoreita sämpylöitä. Olin saanut kokeiltavaksi Fazerin uusia Alku-myslejä ja ajattelin kokeilla luottoreseptiäni hieman uudella koostumuksella. Sadonkorjuu-mysli sisältää mm. täysjyväkauraa ja -ruista sekä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä joista saa sämpylöihin kivan rouheuden. Lisäksi käyttämissäni Myllärin viljaisissa luomusämpyläjauhoissa on mukana mm. pellavansiemeniä. Kuitua ja makua näistä sämpylöistä ei siis ainakan pääse puuttumaan.


Ihan samaksi illaksi sämpylät eivät kuitenkaan ehtineet koska resepti vaati hieman hiomista, mutta jo seuraavana päivänä uunista tulivat hyvin kohonneet ja pehmeän rouheiset myslisämpylät. Tuskin maltoin odottaa sen vertaa että hieman edes jäähtyivät ennen maistamista. Tosin mikä onkaan parempaa kuin uunituoreet sämpylät tai leipä. Näiden sämpylöiden maku sai kyllä hymyn nousemaan leipurin huulille.


Koska itselläni on aina ollut ongelmia saada kuivahiivalla valmitetut leipomukset onnistumaan, otin vaaria ammattilaisen neuvosta ja laitoin hiivan aluksi heräämään hanakuumaan veteen. Toimi muuten erittäin hyvin. Toinen vinkki joka kannattaa muista on lisätä suola vasta viimeisten jauhojen mukana. Aiemmin laitettu suola vaikutta myös hiivan toimintaan.

Reseptissä vehnäjauhon voi korvata myös kokonaan sämpyläjauhoilla.

KULINAARIN MYSLISÄMPYLÄT (12 kpl)

5 dl lämmintä vettä
1,5 pss kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
2 dl Fazerin Alku Sadonkorjuu-mysliä
3 dl neljän viljan puurohiutaleita
0,5 dl siirappia tai hunajaa
50 g sulatettua voita tai 0,75 dl öljyä
4-5 dl sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl suolaa

pinnalle:
vettä
sormisuolaa tai hienoa merisuolaa
(tai esim. kaurahiutaleita tai siemeniä)

Mittaa hanakuumavesi kulhoon, sekoita joukkoon kuivahiiva ja anna sen heräillä noin viisi minuuttia.  Sekoita joukkoon mysli ja puurohiutaleet ja anna turvota n 15 minuuttia peitettynä.

Lisää siirappi tai hunaja ja vaivaa joukkoon jauhoja pienissä erissä. Lisää rasva ja loput jauhot vähitellen. lisää myös suola tässä vaiheessa. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa jotta saat taikinaan leivottavan koostumuksen.

Tee taikinasta jauhotetulle pöydälle pötkö ja leikkaa se 12 osaan. Muotoile sämpylöiksi mutta älä pyörittele turhan voimakkaasti. Kevyt sormin muotoilu riittää.

Anna kohota paperoidulla pellillä liinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa 45-60 minuuttia. Kostuta kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä (esim. suihkupullolla) ja sirottele päälle hieman sormisuolaa, siemeniä tai kaurahiutaleita

Paista 225 asteisessa uunissa 15-18 minuuttia.

Anna sämpylöiden jäähtyä hetki ennen nauttimista.

Itse herkuttelin näillä iltateen kera ja seuraavana aamuna niistä sai nauttia myös juuri yöllä Lontoosta lomalta palannut tyttäreni.



Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature