Iberico-possun secretoa, polentaa ja suolasta lakrisikastiketta

|

Tämän reseptin tein yhteistyössä turkulaisen Smallstore-herkkudelin kanssa, joka maahantuo ja jälleenmyy Keski- ja Etelä-Euroopassa tuotettuja erikoiselintarvikkeita. Smallstoren tuotevalikoima on herkullinen ja todella kattava käsittäen pastaa, risottoja, öljyjä, vinegrettejä, mausteita ja makeisia. Tuotteet on valikoitu tarkkaan suoraan tuottajilta ilman turhia välikäsiä ja laatukriteereinä ovat ennen muuta puhtaus, laadukkuus ja alkuperä. Lisäksi tuotteiden designiin kiinnitetään huomiota ja siksi Smallstorentuotteen myös näyttävät hyvältä keittiössä.

Smallstore myös Instassa @smallstoreherkkudeli (#smallstore, #smallstoreherkkudeli) sekä Facebookissa.




Tuotevalikoimasta valitsin kokeiluun itselleni ennestään tuntemattoman polentajauhon, Lakrids by Johan Bülow -sarjan makean ja suolaisen lakritsikastikkeen sekä raakalakritsijauheen. Lisäksi Mélange d´épices en poudre -sarjan London-Delhi ja Cachemire -mausteseoksia. London-Delhi on tarkoitettu mm. hedelmäjälkiruokiin, joita kokeilen hieman tuonnempana.


Alkuperäinen ajatus oli yhdistää erittäin trendikästä lakritsia lohen tai siipikarjan kanssa mutta vieraillessani Hakaniemen hallissa silmiini osui Iberico-possua, jota otin sitten samalla kokeiluun tähän reseptiin. Valitsemani Cachemire-mausteseos on currypohjainen mieto mauste jossa tuoksuu myös kardemumma ja kaneli. Erinomainen valinta siis myös porsaanlihalle.


Iberico-possu on vapaana kasvava mustajalkainen alkuperäisrotu. Sen ravinto muodostuu viimeiset 6 kuukautta pääsääntöisesti vain tammenterhoista. Sen liha on erittäin maukasta ja marmoroitunutta ja kypsyy mehukkaaksi normaali porsaanlihaa hieman nopeammin ja se on herkullista myös tarjoiltuna mediumina. Ostamani secreto on possun lavan tienoilta oleva murea osa jossa on mukana runsas makurasva. Kypsennys onnistuu parhaiten grillisää tai parilapannulla.


Polenta oli itselleni todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Polentaa on valmistettu Italiassa jo Rooman valtakunnan aikana. Sitä voidaan valmistaa viljasta tai vaikka perunasta ja se on puuromaista löysää seosta tai jopa kiinteää vanukaismaista massaa. Polentan joukkoon voi myös sekoittaa muita makuaineita ja sen voi valmistaa niin veteen, maitoon kuin erilaisiin liemiinkin.


Itse valmistin polentan esikypsennetystä maissijauhosta ja halusin tarjoilla sen kiinteämpänä leikattavana versiona. Mikäli haluat tarjoilla sen sosemaisena keitä sitä vähemmän aikaa ja tarjoile heti lämpimänä.

POLENTA
2,5 dl esikypsennettyä maissipolentajauhoa
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
oliiviöljyä tai voita

Voitele suoralaiteen muotoinen vuoka oliiviöljyllä tai pehmeällä voilla.

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää polentajauho tasaisena nauhana samalla hyvin vatkaten. Kysennä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia.

Kaada polentaseos vuokaan ja tasoita pinta. Anna jäähtyä.

Tämän jälkeen voit joko laittaa vuoan uuniin ja paistaa 225 asteessa kunnes pinta saa hieman väriä tai leikata jäähtyneestä polentasta siivuja ja ruskistaa niiden pinnan nopeasti voissa.


PARILOITU IBERICO-POSSUN SECRETO
1 Iberico-possun secreto
suolaa
mustapippuria myllystä
Cachemire-mausteseosta

Ota liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen kypsennystä. Hiero lihan pintaan heti mausteet.
Kuumenna parillapannu hyvin ja paista lihaa kummaltakin puolelta muutama minuutti. Itse viimeistelin lihan vielä laittamalla sen 175 asteiseen uuniin kunnes lihalämpömittari näytti paksuimmasta kohdasta 70 astetta. Anna lihan levähtää hetki ja leikkaa poikkisyin hieman vinottain.

Annoksen kastikkeeksi valitsin Lakrids by Johan Bülowin suolaisen lakritsikastikkeen. Se on erittäin voimakasarominen joten sen kanssa kannattaa olla varovainen. Se kuitenkin antoi hienon ja erilaisen säväyksen annokseen.


Annoksen lisäkkeenä myös raikas appelsiini-fenkolisalaatti.

FENKOLI-APPELSIINISALAATTI
puolikas fenkolin nuppu ohuina siivuina
1 appelsiini fileinä
1 pieni salottisipuli ohuina siivuina
0,5 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa appelsiinien kuori pois hedelmälihaan saakka. Leikkaa veitsellä hedelmäliha "fileiksi" eli nahattomiksi siivuiksi lautasen päällä jotta mehut eivät valu hukkaan. Levitä siivut laitaselle.Sekoita appelsiinimehu, öljy, etikka ja mausteet kastikkeeksi. Sekoita fenkoli- ja sipulisiivut kastikkeen joukkoon ja levitä ne sitten appelsiiniviipaleiden päälle. Anna maustua 15 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele salaatti fenkolinoksilla.





Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature