Viipalepaisti on arkiklassikkojen aatelia

|

Olen laittanut itse ruokaa jo hyvin nuoresta pitäen. Lapsuudenkodissani ruokaa tekivät sekä äiti että isä, joten pannuihin tarttuminen ei ollut mitenkään ylipääsemättömän vaikea ajatus. Olen isän kokkailuista kertonut täällä jo aiemminkin.


Olen muuttanut elämässäni jo lukuisia kertoja mutta yksi asia on seurannut mukana aina tähän päivään saakka; vihreä muovimappi johon olen kerännyt reseptejä ja ideoita 80-luvulta lähtien. Mappia selatessa näkee todella maailman ja tyylien muuttuneen, mutta selkeät perusreseptit säilyvät aina. Noita ohjeita seuraten olen opetellut kokkaamaan yritysten ja erehdysten kautta. Samaa olen koittanut opettaa omallekin tyttärelle ja hyvin olen kaiketi onnistunut, koska asuu nykyään omaa kotiaan ja on hengissä selvinnyt.


Varastossa oli kilo mureaa naudan sisäpaistia ja siitä päätin valmistaa pari eri ateriaa mappini innoittamana. Ensimmäisenä viipalepaistia joka on todellinen arkiklassikko. Yksinkertainen ja huokea valmistaa. Paistiviipaleiden seuraksi voi nakata hautumaan melkein mitä vain kaapista löytyy, mutta itse pitäydyin hyvinkin perinteisesti herkkusienissä, salottisipulissa, maustepippurissa ja laakerinlehdissä. Pientä twistiä antoi tuore timjami ja hillosipuli. Lisäksi perinteiseen ohjeeseen verrattuna jätin vehnäjauhot ja kerman pois ja suurustin kastikkeen Maizenan ruskealla suurusteella, koska halusin siitä hieman kevyemmän ja kirkkaamman.

VIIPALEPAISTI

500 g naudan sisä- tai kulmapaistia viipaleina
2 rkl kirkastettua voita
1 rkl oliiviöljyä
5 dl kuumaa vettä
2-3 tl suolaa
2-3 oksaa tuoretta timjamia
6 maustepippuria
1-2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
4-5 pientä salottisipulia kuorittuna
2-3 rkl hillosipuleita
10-15 pientä luomuherkkusientä
0,75 dl Maizena ruskeaa suurustetta

Ota paisti lämpenemään noin puoli tuntia ennen valmistusta. Leikkaa liha poikkisyin noin sentin siivuiksi ja nuiji ne kevyesti.

Kuumenna padassa tai paistokasarissa kirkastettu voi ja öljy. Ruskista paistiviipaleet nopeasti kummaltakin puolelta. Lisää pataan vesi, sipulit, herkkusienet, mausteet ja anna hautua keskilämmöllä 20-25 minuuttia. Lisää nestettä jos tarvetta.

Lisää suuruste kiehuvaan nesteeseen vatkaten ja anna kypsyä minuutin verran. Maista ja säädä maku.

(Vehnäjauhosuurus: lisää 2 rkl jauhoja kuumaan vesitilkkaan ja sekoita kastikkeen joukkoon huolellisesti. Anna kypsyä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi 0,5 dl kermaa.)

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja etikkapunajuurien kera.


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature