Viettelevä Taleggio-kesäkurpitsapasta

|

Työkaverini oli käynyt lounaalla toimistomme lähellä Il Bucatino -ravintolassa Eirassa ja sanoi syöneensä aivan upeaa pastaa, jossa oli listan mukaan Taleggio-juustoa ja kuutioitua kesäkurpitsaa. Piti heti googlettaa tuo juusto ja samantien myös reseptiä tuolle annokselle. Aika lähelle liippaavan löysinkin, mutta siinä kesäkurpitsa soseutettiin kastikkeeksi pastan päälle. Oikeastaan tarvitsin vain jonkin viitteen juuston määrästä ja tavasta valmistaa siitä pastakastike ja kaikki muu oli helposti pääteltävissä työkaverin kuvauksen perusteella. Googlatussa reseptissä huomiota kiinnitti käytetyn kerman laatu "heavy cream" (US, rasvaa > 36%), jollaista tuskin käytetään italialaisessa keittiössä. Jopa kuulu Nigella Lawson on saanut sapiskaa italialaisista resepteistään, joissa käytetään brittiläistä double creamia (rasvaa 48%). Itse käytin reseptissä 15% ruokakermaa jo pelkästään siksi, että Taleggio on itsessään varsin rasvaista ja kermaista.

Taleggio on Italian Alpeilta Lombardiasta kotoisin oleva lehmänmaidosta valmistettu runsasrasvainen juusto, joka on nimetty samannimisen laakson mukaan. Taleggio on muodoltaan litteä neliö ja saa pna-oranssin värinsä pinnalla kasvavien mikrobien ansiosta. Juuston pinnalla saattaa olla myös harmaanvihreää homekasvustoa, joka oikein kypsyneessä juustossa on levinnyt juustomuotin kuvioiden mukaisesti hieman epätasaisesti.



Taleggio-juusto mainitaan jo 1200-luvun teksteissä, mutta alueen juustotuotanto ulottuu paljon varheisemmalle ajalle. Taleggiolla on ollut EU:n suojaama alkuperänimitys vuodesta 1996.

Samalla tuli testattua uutta pastamuotoa eli Strozzapretiä, eli samaa jota käytettiin ravintolankin annoksessa. Täytyy sanoa, että Stockkalta ostamani luomu versio peittosi maussa ja rakenteessa
monet muut pastat mennen tullen.


TALEGGIO-KESÄKURPITSAPASTA (4:lle)
500 g Strozzapreti-pastaa
vettä
merisuolaa
1 kesäkurpitsa pieneksi kuutioituna
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl öljyä
mustapippuria

200 g Taleggio-juustoa, ilman ruoria ja paloiteltuna
1,5-2 dl ruokakermaa (15%)

8 ohutta siivua kesäkurpitsasta koristeluun
1 dl parmessaniraastetta

Hienonna sipuli, leikkaa kesäkurpitsasta koristeluun tarvittavat siivut ja kuutio loput noin puolen sentin kuutioiksi. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota ensin sipuli ja lisää sitten kesäkurpita ja kuullota sitä sen verran että siihen jää hieman puruvaraa.

Paista erikseen pienessä määrässä öljyä kesäkurpitsaviipaleita hetken ajan. Ne saavat ruskistua hieman. Laita syrjään odottamaan.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta se suolalla. Keitä pasta ohjeen mukaan (omassani n. 7 minuuttia).

Laita paloiteltu juusto ja kerma teflonkasariin ja kuumenna seosta varovasti miedolla lämmöllä kunnes juusto on täysin sulanut ja kastike on tasaista.

Kaada kypsä pasta lävikköön ja valuta. Lisää se sitten juustokastikkeen joukkoon yhdessä kasvisseoksen kanssa ja sekoita. Mausta mustapippurilla.

Tarjoile välittömästi lämmitetyiltä syviltä lautasilta. Ripottele päälle juuri raastettua parmesaania ja rouhaise myös tuoretta mustapippuria. Koristele paistetuilla kesäkurpitsasiivuilla ja basilikalla.



1 kommentti on "Viettelevä Taleggio-kesäkurpitsapasta"
  1. Onpa hyvältä kuulostava resepti.

    Taleggiota olen käyttänyt mm. grillipizzassa tuoreen rucolan kanssa, maukas juusto.

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature