Uusi koti, uusi keittiö ja kengurupihviä

|

Tässä onkin vierähtänyt jo tovi, etten ole kirjoittanut mitään. Tauolle oli ihan hyvä selitys, sillä muutin juuri uuteen kotiin ja pakkaaminen, muutto ja kaiken paikalleen laitto on ottanut oman aikansa. Koti on nyt Helsingin Sörnäisissä, vuonna 1937 valmistuneessa funkkistalossa, jossa on mm. unelmieni syvät ikkunalaudat. Neliöitä on sata ja huoneita neljä vähemmän kuin viimeksi, mutta olen ainakin onnellisempi kuin aikoihin. Muutamat tavarat hakevat vielä omaa paikkaansa, mutta pääosin kaikki on paikoillaan ja uusi asunto tuntuu kodilta. Elämässä on nyt monella tapaa alkanut uusi luku.




Tärkeintä oli tietysti saada oma uusi keittiö käyttökuntoon. Asunnon keittiö on vain pari vuotta vanha Ikean versio, johon piti vielä hommata hieman lisäosia. Leventää työtason jatketta uutta kahvikonetta varten ja tilata kaapistoon lisää vetolaatikoita. Edelliset asujat omistivat arvatenkin huomattavasti minua vähemmän ruoanvalmistusvälineistöä. Lisäsin keittiöön itse yhden korkean kaapinkin lisää. Vaikka asunnossa muuten olikin ruhtinaallisesti säilytystilaa, keittiön kaappitilassa oli toivomisen varaa.

Vaikka alkuun tuntuikin, että ahtaan paikan kammo iskee keittiössä tuota pikaa, niin tilaa työskennellä on ollut yllättävän paljon. Kun saan aikanaan kaikki keittiön puuttuvat osat paikalleen, alkaa tavaratkin varmasti löytyä paremmin.

Ensimmäiseksi omalle paikalleen pääsi vartavasten uuteen kotiin hankittu Bourgie.
Tässä vaiheessa tuntui vielä, ettei kaaos koskaa helpota. Jossain tuolla tavaran alla on sänky...

Hiitolomaviikko osui mitä parhaimpaan saumaan, sillä siinä oli ruhtinaallisesti aikaa laittaa kaikki kuntoon. Tehdä jopa pikapyrähdys Tukholmaan hakemaan puuttuvia osia uuteen lipastoon. Samalla tietysti oli käytävä Laduréella, kuinkas muuten.

Ensimmäinen illallinen kruunattiin asiaankuuluvalla tyylillä.

Tukholman Ladurée-myymälästä sain myös kokoelmani toisen keittokirjan - Sucré. Oli aika toivottaa myös edellinen hankita tervetulleeksi keittiööni.

Keittiön ihka ensimmäisen valmistetun aterian kunnian sai perinteinen makaronilaatikko!


Ensimmäinen virallinen illallinen valmistui kyökissä viikko sitten. Tarjolla oli harvinaista herkkua näillä leveysasteilla - kengurupihviä. Kyseiset pihvit löytyivät uuden naapuruston Lidlistä Sörnäisistä.

Kengurunliha on hyvin vähärasvaista, joten ylikypsentämistä pitää varoa, sillä lihasta tulee tällöin kuivaa. Pihvit tuleekin kypsentää korkeintaan medium-kypsyyteen. Lisäksi lihan pitää antaa levätä tarpeeksi paistamisen jälkeen.


KENGURUPIHVI PUNAVIINIKASTIKKEELLA JA SELLERITAPENADE
(kahdelle)
300 g kengurun filettä
voita
kasviöljyä
suolaa
mustapippuria (tai Jaavanpippuria)

Ota liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen valmistusta. Kuumenna pannulla voi ja öljy. Pannun tulee olla kunnolla kuuma pihvien paistoa varten. Paista pihvejä molemmin puolin 2 minuuttia kovalla lämmöllä. Laske lämpö puoleen ja jatka kypsennystä 3-4 minuuttia välillä pihvejä käännellen. Ota huomioon myös pihvien koko ja muoto.
Ota pihvit pannulta ja kääri folioon lepäämään noin 5-8 minuutiksi.
Tarjolle laitettaessa leikkaa pihvit pariin kolmeen palaan.


SELLERITAPENADE
(3:lle)
450g  juuriselleriä
suolaa ja valkopippuria myllystä
60 ml kuohukermaa
10 ml manteliöljyä

Pese, kuori ja kuutioi juuriselleri. Keitä suolatussa vedessä 15 minuuttia, kunnes selleri on pehmeää. Valuta hyvin. Lämmitä kerma kasarissa. Laita selleri ja kerma tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Pienemmässä määrässä sauvasekoitin ajaa saman asian.
Lisää manteliöljy ja jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja kermaista. Maista ja säädä maku.

PUNAVIINIKASTIKE (by Midi Vuorela) 
6 annosta
3 dl punaviiniä
3 dl lihalientä
1/4 tl mustapippuria (kokonaisia) 
1/2 rkl tuoretta timjamia
1 kpl laakerinlehti
2 kpl salottisipulia
1 kpl porkkanaa
1/4 kpl kanelitankoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
25 g voita
Kaada viini ja lihaliemi kattilaan, lisää mausteet, pilkottu sipuli ja porkkana (ja pieni pala kanelitankoa). Anna kiehua hiljaa poreillen 15–20 minuuttia.
Siivilöi liemi ja tarkista, että sitä on noin 4 desiä. Lisää tarvittaessa punaviiniä tai lihalientä. Sekoita jauhot pieneen viini- tai vesitilkkaan ja kaada seos liemeen koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä noin 5 minuuttia. Lisää siirappi ja voinokareet voimakkaasti vatkaten joukkoon.

Tervetuloa kotiin.




Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature