Muheva afrikkalainen maapähkinäkeitto

|
Tapanani on heittää itselleni haasteena jokin raaka-aine ja etsiä tai kehittää sille sopiva resepti. Nyt oli vuorossa maapähkinävoi, josta kirjoitinkin viimeksi.

Löysin reseptin tähän aivan upeaan keittoon, joka on kuin tehty kylmien talvipäivien piristykseksi ja lämmikkeeksi. Raaka-aineista ei heti uskoisi, miten ruokaisa tämä keitto on. Lihattakin saa aikaiseksi maistuvaa ruokaa kun vain rakkaudella ja ajatuksella valmistaa.

Keitto saa värinsä ja muhevan makunsa paprikoista, tomaateista, chilistä, riisistä ja maapähkinävoista.

Jos tarjoilet keiton alkuruokana, varaa keittoa ruokailijaa kohden max. pari desiä. Muuten voi jäädä pääruoat syömättä.

Itse en aikanaan lähtenyt mukaan Mutti-tomaattimurska hypetykseen. Tämä on ensimmäinen kerta kun itseasiassa käytin kyseistä merkkiä. En pettynyt todellakaan, eikä Mutti ollut edes sen kallimpaa kuin Rainbow.


AFRIKKALAINEN MAAPÄHKINÄKEITTO (8:lle)
2 rkl oliiviöljyä
2 keskikokoista sipulia, hienonnettuna
2 suurta punaista paprikaa, kuutioituna
4 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
n. 700 g paseerattua tomaattia (Mutti)
2 l kasvislientä
1/4 tl mustapippuria rouheena
1/2 tl kuivattuja chili hiutaleita
170 g maapähkinävoita
90 g keittämätöntä tummaa riisiä

pinnalle:
rouhittua maapähkinää
kevätsipulia hienonnettuna

Kuumenna öljy tilavassa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Ruskista paprika ja sipuli kevyesti, kunnes ne pehmenevät. Ruskistus on tärkeää, koska se antaa lisää makua keittoon. Sekoita joukkoon valkosipuli ruskistuksen loppupuolella. Valkosipuli ei saa palaa.

Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, vihannesliemi, mustapippuri ja chili. Anna kiehahtaa, alenna lämpö matalaksi ja hauduta ilman kantta 30 minuuttia.

Sekoita joukkoon riisi, peitä kannella ja hauduta vielä 15 minuuttia, kunnes riisi on kypsynyt. Lisää maapähkinävoi ja sekoita kunnes se on sekoittunut hyvin. Koristele pinta rouhitulla maapähkinällä ja hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoile heti.

Keitto itseasiassa paranee seuraavaksi päiväksi, kun se on saanut vetäytyä kylmässä. Isommasta satsista riittää vaikka lounaskeitoksi mukaan töihin.


Valmistuksessa kannattaa huomioida riisin kypsymisaika. Riiseillä on erilaisia kypsymisaikoja, jotka selviävät paketista. Itselläni riisi vaati 30-45 minuutin kypsennyksen, joten lisäsin riisin jo ensimmäisen vartin haudutuksen jälkeen.

3 kommenttia on "Muheva afrikkalainen maapähkinäkeitto"
  1. Pääsin viimein testaamaan tätä: taivaallista! Sopii kylmänsateiseen joulukuun alkuun kuin nenä päähän.
    Vaihdoin riisin punaisiin linsseihin proteiinipitoisuuden lisäämiseksi, koska ruokakulttuurikin huomioiden arvelin niiden toimivan reseptissä hyvin. Kyllä, toimii.
    Tein keiton ilman maapähkinävoita ja pakastin annosrasioihin. Töihin hommasin maapähkinävoipurkin, josta sekoitan ruokalusikallisen joukkoon keittoa lämmitettäessä. Kiitos tästä uuden lempparikeiton reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä todellista hyvänmielen ruokaa! Kiva kun tykkäsit. Linssit ovat tosiaan hyvä vaihtoehto riisille. Täytyypä kokeilla itsekin niillä ensi kerralla.
    Hauskaa joulun odotusta! T: Kulinaari

    VastaaPoista
  3. No niin. Taas yksi lisää todoo-listalle. Kiitokset :)

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature