Papaijasalaatti (Som Tam)

|

Vihreä papaijasalaatti on Thaimaassa suosituin salaatti ja erityisesti linjojaan vahtivien naisten suosiossa varmasti vähäkalorisuutensa, rasvattomuutensa ja toisaalta rikkaan, herkullisen makumaailmansa ansiosta.


Raikkaan rapea salaatti sopii niin alkuruuaksi, pääruoaksi kuin lisukkeeksikin. Tarjoile sen kanssa taskuravunlihaa tai jättirapuja. Vegaaniversioon sopivat cashewpähkinät tai niin kuin thaimaalaiset sen yleensä syövät riisin kera.


Kun ostat papaijaa, etsi kaikkein vihreimpiä yksilöitä ja sellaisia, jotka ovat hedelmälihaltaa myös vihreitä. Parhaiten tärppää aasialaiskaupoista. Itse käytin tähän kuitenkin ihan marketista löytämääni papaijaa, joka oli sisältä oranssi vaikka kuoret olivatkin vihreät. Toimi ihan yhtä hyvin. Ehkä ensi kerralla lähden metsästämään toista lajiketta.


Tätä salaattia varten hommasin keittiööni Chez Mariuksesta aivan uuden työvälineenkin, nimittäin juliennekuorijan. Juuresveistä muistuttava kapistus, joka tekee tasakokoista julienne-tikkua kertavedolla. http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=560



VIHREÄ PAPAIJASALAATTI (SOM TAM)
(4:lle)
1/2 vihreä papaija, ohueksi suikaloituna
2,5 dl vihreitä papuja, puolitettuina
1/2 kurkku, siemenet poistettuna ja ohueksi suikaloituna
2 tomaattia, siemenen poistettuna ja siivutettuna
3 kevätsipulia, ohueksi suikaloituna
1,25 dl hienonnettua korianteria
0,5 dl hienonnettua (thai)basilikaa
3 rkl suolapähkinöitä, rouhittuna


Kastike:
3-4 valkosipulinkynttä
1 limen mehu
3 rkl kalakastiketta
2 rkl ruokosokeria
1-2 rkl juoksevaa hunajaa (maun mukaan)
1 tl katkaraputahnaa (saa etnisistä kaupoista)
1-2 punaista chiliä, hienonnettuna (tai 1/2 tl chilihiutaleita)


Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja maista. Kastikkeen tulisi olla hapahkoa - yhdistelmä makeaa, hapanta, tulista ja suolaista, mutta kuitenkin enemmän makea kuin hapan. Tämä tasapainottaa papaijan kirpeyttä.


Puolita papaija pituussuuntaan ja poista siemenet. Kuori pois vihreä kuori. Raasta papaija erittäin karkealla raastimella tai leikkaa veitsellä ohueksi suikaleeksi.


Sekoita tilavassa kulhossa papaijasuikaleiden sekaan muut salaatin ainekset. Säästä maapähkinät ja puolet basilikasta koristeluun. Kaada päälle kastike ja nostele ainekset kastikkeen kanssa hyvin sekaisin. Maista ja säädä makua tarpeen mukaan. Suolaisempaa saa lisäämällä kalakastiketta, makeampaa lisäämällä hunajaa. Annostele annoksiksi tai tarjoile suuresta kulhosta.


Itse paistoin Som Tamin seuraksi chilin kanssa jättirapuja.






Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature