Joulun makupaloja 2013

|
 
Vuosi vierähti taas nopeasti ja joulukin pääsi muiden kiireiden takia vähän yllättämään meikäläisen. Mutta aika pienillä jutuilla se joulun tunnelma tulee kotiin loppujen lopuksi.

Tänä vuonna tein päätöksen, että jouluaatoksi ei jää mitään ruoanlaittoa, vaan kaikki mahdollinen on valmista jo aaton aattona.

Perintöreseptillä tehty porkkanalaatikko kuuluu meidän joulupöytään.


Kinkun ostin tänä vuonna Wotkinsilta. Oikein lähdevedessä tuoresuolattu kaunokainen. Kinkku meni hyvissä ajoin uuniin, joten sitä päästiin maistelemaan jo 22.12. Tänä vuonna kuorrutin kinkun Chipsters Luomu Lastu Rosmariini -perunalastuilla viime vuoden tapaan.



Kuusen sain tosi näppärästi suoraan kotiovelle Tuusulasta. 3,30 metrisen kaunokaisen hintakin oli vain 70 €.
 

Tytär halusi tehdä aaton jälkiruoaksi perinteisen jouluhalon maku.fi:n reseptin mukaan.
Kahvin ja suklaan liitto vei kyllä kielen mennessään! Nimestään huolimatta tätä kyllä kelpaa tarjoilla muulloinkin.





JOULUHALKO (Bûche de noël)
15 palaa

pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl pikakahvijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g tuorejuustoa
2 tl pikakahvijauhetta
1 rkl vettä
3 rkl kahvilikööriä
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2dl kouhukermaa

Kuorrutus:
100 g tummaa suklaata raastettuna

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon siivilän läpi samalla varovasti sekoittaen.
Levitä taikina kevyesti voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 225 asteessa 6–8 minuuttia. Levitä pöydälle leivinpaperi ja sirota sille sokeria. Kumoa valmis kääretorttupohja leivinpaperille ja irrota pohjapaperi varovasti heti. Anna pohjan jäähtyä.
Valmista täyte. Vatkaa tuorejuustoon kiehuvaan veteen liuotettu pikakahvijauhe, (likööri) ja sokerit. Vaahdota kerma ja sekoita täytteen joukkoon.
Ota 1/3 täytteestä kuorrutusta varten ja säilytä se suljetussa rasiassa jääkaapissa.
Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja rullaa se kääröksi leivinpaperin avulla. Säilytä rulla jääkaapissa leivinpaperiin ja alumiinifolioon käärittynä tarjoiluun asti.
Nosta jouluhalkorulla tarjoiluvadille. Levitä loppu täyte jouluhalkon päälle. Tee kuorrutukseen haarukalla koristeraidat. Koristele kakun pinta vielä raastetulla tummalla suklaalla.


 
Aattoillallinen aloitettiin rose sampanjalla.

 
Ruokahalua reräteltiin villisianpateella. Lautasella lahjaksi saatua viikunahilloa sekä kvitteni- ja raparperihilloa.


Alkuruokana oli tänä jouluna perinteistä poiketen Toast Skagen. Reseptin mukaan tehtynä massasta tuli liian löysää, joten ensi kerralla vähennän kyllä ohjetta ainakin puolella.

TOAST SKAGEN
4 saaristolaisleipäviipaletta

100 g katkarapuja (pakaste)
50 g smetanaa
0,5 dl majoneesia
1 rkl tuoretta tilliä (silputtuna)
1 tl sitruunamehua
1 tl dijoninsinappia
1/4 tl mustapippuria

salaatinlehtiä
muikunmätiä
sitruunaviipale
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature