Karitsankaretta ja kastanjaa kahdella tavalla

|
Upeasta Laduréen keittokirjasta löytyi taas kokeiluun yksi uusi resepti. Sikäli myös mielenkiintoinen, että kastanjareseptejä ei ole tarjolla kovinkaan paljon. Itse rakastuin kastanjoihin Sveitsin matkojen aikana. Keski-Euroopassa kastanjat kuuluvat erottamattomana osana talvisesonkiin. Katujen varsilla ja toreilla on pienissä kojuissa aina tarjolla paahdettuja tuoreita kastanjoita (marrone). Zurichiläisellä Sprünglin konditorialla on myös kastanjoista valmistettuja sesonkileivonnaisia.

 
Jos jotain Helsinkiin kaipaan, niin juurikin näitä kastanjamyyjiä. Voi miten se toisikaan tunnelmaa talvella vaikkapa Aleksille tai Espalle. :-)

Sprünglin Marronekakku, jonka pinnalla on
spagettimaisesti pursotettua kastanjatahnaa.
Koska käytettävissä ei ollut alkuperäisen reseptin mukaan kastanjamacaron-leivoksia, piti reseptin kastike luoda uusiksi. Resepti vaatii vielä vähän kehittelyä, mutta ihan hyvää tästäkin tuli.
Käytettävissä oli kuitenkin upeaa kotimaista karitsan karetta. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.
Helmisipuleiden sijaan käytettiin pieniä salotteja puolitettuina.

 
KARITSAN KARETTA JA KASTANJAA KAHDELLA TAVALLA
(kolmelle)
90 g helmisipuleita
vettä
suolaa
75 g voita
n. 650 g karitsan tai lampaan kyljysriviä tai kyljyksiä
300 g kypsiä kuorittuja kastanjoita
20 ml tummaa rommia
suolaa
valkopippuria
suolankukkaa

Kastike:
1 rkl voita
100 g kypsiä kuorittuja kastanjoita
1 salottisipuli
2 dl kasvislientä
20 ml tummaa rommia
(suolaa)
pippuria
kermaa

Varaa kulhollinen jäävettä valmiiksi. Kuori helmisipulit ja laita paistinpannulle, jossa on suolattua vettä. Kiehauta ja valuta. Käytä sipulit jäävedessä ja valuta uudelleen.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kuumenna voi pannulla kunnes se kiehuu. Lisää kyljykset ja ruskista molemmin puolin. Loppukypsennä uunissa 4-6 minuuttia.

Käytä samaa pannua ja kuullota nopeasti kastanjat ja helmisipulit. Lisää rommi pannulle ja paista vielä hetki. Raavi kaikki maut pannusta mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kastiketta varten kuumenna voi kasarissa ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää myös paloitellut kastanjat. Freesaa hetki. Lisää kasvislimi ja hauduta n. 15-20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää rommi, pippuri ja kerma. Sekoita ja maista. Mikäli kastike kaipaa ohennusta, lisää kasvislientä.

Kokoa annos lämpimälle lautaselle. Asettele ensin lautaselle paistettua kastanja-sipulilisäkettä, sen päälle kyljys ja viereen hieman kastanjakastiketta. Koristele lehtipersiljalla.

Mikäli käytät kokonaista kyljysriviä, ruskista se ensin pannulla ja laita sitten 180 asteiseen uuniin, kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Anna levähtää 5-10 minuuttia. Leikkaa kyljyksiksi ja tarjoile.

Tuoreita kastanjoita Barcelonasta.


Jalokastanja tai kastanja (Castanea sativa) on pyökkikasvien (Fagaceae) heimoon kuuluva puu.
Sitä kasvatetaan syötävien pähkinöidensä takia. Se on luultavasti kotoisin Aasian länsiosista Iranin ja Balkanin väliltä. Nykyisin sitä kasvaa villiintyneenä Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.
Jalokastanja on luultavasti kotoisin alkujaan Aasian länsiosista Iranin ja Balkanin väliltä. Sitä on viljelty yli 3 000 vuoden ajan, ja nykyisin sitä kasvaa villiintyneenä Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.
Kastanjat muistuttavat pähkinöitä ja ovat sipulin muotoisia. Pilaantunut kastanja tuntuu kevyemmältä kuin hyvä, joka on kiinteä ja kiiltävä. Kastanjan sisältämä tärkkelys hajoaa kypsennettäessä sokeriksi.

Kastanjoita syödään yleensä paahdettuina. Niitä voi myös keittää, viipaloida muhennokseen tai soseuttaa keitettynä. Englanninkielisissä maissa maustettua kastanjasosetta käytetään usein kalkkunan täytteenä.

Suomessakin koristekasvina kasvatettavat hevoskastanjat kuten balkaninhevoskastanja eivät samankaltaisesta nimestään huolimatta ole sukua jalokastanjalle eivätkä niiden siemenet ole myrkyllisyytensä takia syömäkelpoisia.





 
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature