Viikon klassikko: 50-vuotias HK-Sininen

|
En ole todella pitkään aikaan tehnyt ruokaa lenkkimakkarasta. Jostain syystä sen jäänyt noiden "fiinimpien" raaka-aineiden jalkoihin. Ja ihan syyttä suotta. Laadukkaasta lenkkimakkarasta saa herkullista ja nopeaa arkiruokaa.

Lapsuudessani muistan, että lenkkimakkaraa syötiin muodossa jos toisessa useastikin mm. kastikkeina, keittoina ja uunilenkkinä. Ja mikä parasta ihan sellaisenaan kylmänä. :-) Toimii myös siivuina leivän päällä leikkeleenä. Lenkkimakkara on minulle aina ollut juuri tuo HK:n Sininen lenkki. Joskus on tullut maistettua jotain muitakin, mutta aina on pysytty uskollisena alkuperäiselle.

Helsingin kauppiaat valmisti ensimmäiset lenkkimakkaransa pienessä tehtaassa Salossa, josta ne tuotiin Helsinkiin myyntiin. Makkarat olivat irtomyynnissä lihatiskeissä.
Sinisen tarina sai alkunsa, kun elintarvikevirasto määräsi 60-luvulla, että tuotteisiin merkittävä tieto laadusta ja valmistajasta. HK:n lenkkimakkaran kuoreen painettiin tuolloin sinisellä värillä "lenkkimakkara". Kauppiaat alkoivatkin tilata lenkkiä nimellä HK:n Sininen ja vuotta 1963 luetaan brändin syntyvuodeksi.

Juhlan kunniaksi pari klassikkoreseptiä HK:n Sinisestä.



SINIPUNAINEN UUNILENKKI
1 pkt HK:n Sininen lenkkiä
1/2 punasipulia
3/4 dl tomaattipyrettä
pala emmentaljuustoa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Poista lenkkimakkarasta kuori ja laita uunivuokaan. Tee kumpaankin puolikkaaseen 5 syvää viiltoa. Pursota kuhunkin viiltoon ensin tomaattipyreetä. Leikkaa puolikkaasta punasipulista puolen sentin siivuja ja laita viiltoihin. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi ja peitä lenkin pinta sillä.
paista uunissa n. 20 minuuttia, kunnes lenkki on läpikotaisin lämmennyt ja juusto pinnalla sulanut ja saanut kauniin värin.

Tarjoa uunilenkin kanssa itsetehtyä perunasosetta ja vaikka höyrytettyjä kasviksia. Niin ja tietysti Auran sinappia!



MAKKARAKEITTO
1 pkt HK:n Sininen lenkkiä
tilkka öljyä
n. 700 g juureksia (perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, lanttua)
pala purjoa
liha- tai kasvislientä 1,5 litraa
maustepippureita
laakerinlehti
tuoretta persiljaa

Kuumenna liha- tai kasvisliemi kiehuvaksi. Kuori juurekset ja kuutioi. Pese purjo hyvin ja viipaloi.
Keitä juureksia ja mausteita liemessä, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loppupuolella purjo.
Poista makkarasta kuori ja leikkaa kumpikin lenkki halki pitkittäissuunnassa. Leikkaa neljännekset n. sentin siivuiksi. Lämmitä paistinpannulla öljyä ja paista makkaraviipaleisiin kaunis väri ja rapea pinta. Lisää makkara ja hienonnettu persilja keittoon ja anna lämmetä vielä hetki. Maista ja tarjoile esimerkiksi lämpimän ruisleivän ja voin kera.

Jälkkäriksi tietysti omatekoisia lettuja ja Fortnum & Masonin Handmade Woodland Strawberry -hilloa!




 
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature