Arkiklassikot osa 6: Piparjuurilihaa ja punaisia linssejä

|
Aiemmin mainitsemallani lihaliike Hakkaraisen lahjakortilla irtosi myös upea pala naudan etuselkää, jonka alunperin ajattelin tekeväni lihasopaksi. Mutta kuten monesti, mieli muuttuu matkan varrella. Kun olin lihaa keittämässä, tulikin hirveä hinku tehdä tillilihaa.

Moni inhoaa tillilihaa, koska se tuo mieleen muistoja kouluruokailusta. Omat kokemukseni ovat kuitenkin jopa sieltä aivan positiivisia ja olen sitä itsekin tehnyt monet kerrat. Tosin viime kerrasta on vierähtänyt muutama vuosi.



Ruoka.fi -palvelusta löytyi kätevästi resepti hakutoiminnolla ja sitä lukiessa mieli muuttui taas. Reseptin lopussa nimittäin on vaihtoehtona muuntaa sama resepti piparjuurilihaksi. Sitä en ollutkaan koskaan edes maistanut. Ja sattuipa vielä niin somasti, että jääkaapissa oli juuri sopiva määrä piparjuuriraastetta tuubissa. Itse reseptiin lisäsin hieman omia mausteita keittoveteen.

PIPARJUURILIHA
1,5 kg nuoren naudan tai vasikan lapaa ja etuselkää
1 pala selleriä
1-2 porkkanaa
1 iso sipuli
2 tl suolaa
kokonaisia pippureita (maustepippuria, valkopippuri, pitkäpippuri tai mustapippuri)
tuoretta timjamia, rakunaa ja rosmariinia
1 laakerinlehti

Kastike:
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl kokoonkeitettyä lientä
1-2 tl etikkaa tai sitruunamehua
0,5 tl sokeria
3 rkl raastettua piparjuurta
1 dl kermaa

1. Huuhdo paloitellut lihapalat ja pane ne kattilaan lämpimään veteen. Kun vesi alkaa poreilla, kuori pinnalle muodustuva vaahto pois. Lisää paloitellut kasvikset ja mausteet. Hauduta liha hiljalleen kypsäksi. Liha saa hautua parikin tuntia.

2. Ota liha liemestä ja leikkaa luuttomiksi annospaloiksi. Siivilöi liemi. Keitä lientä kokoon, kunnes sitä on jäljellä 6 dl.

3. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja keitinliemi vähän kerrallaan hyvin vatkaten. Anna kastikkeen kiehua 5-10 minuuttia ja mausta se hapanimeläksi sitruunalla tai etikalla ja sokerilla. Viimeistele kastike kermalla ja piparjuuriraasteella.

4. Kaada kastike lihapalojen päälle. Tarjoa perunoiden kanssa.
(Lähde: Ruoka.fi)

Lisäkkeeksi keitin punaisia linssejä. Mainitsinko jo, että menetin totaalisestri sieluni tälle herkulle kuluneena kesänä purjehtiessa. Ei ole juuri riisi tässä kyökissä porissut. Upea ja monipuolinen raaka-aine, josta olen vasta pääsemässä jyvälle. Reseptikokeiluja tulee varmasti syksyn ja talven mittaan lukuisia. Näemmä punaiset linssit menevät melko soseeksi, toisin kuin esim. vihreät ja mustat Beluga-linssit. Mutta sepä ei tässä haitannut yhtään. Lopputulos oli kokonaisuudessaan herkullinen.

Lisukkeeksi suosittelen runsaasti vihanneksia tai salaattia. Ne on nyt tuosta kuvasta jääneet uupumaan. Väri ei olisi ollut pahitteeksi ;-)
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature