Rakuunakana - ranskalainen klassikko

|

Rakuunakana on klassinen ranskalainen ruoka, joka yleensä tehdään kokonaisesta kanasta padassa hauduttamalla.

Rakuuna
Maustekasvina rakuuna on olennainen osa etenkin ranskalaista ja armenialaista keittiötä. Se on osana klassisia Fines herbes- ja Bouquet garni -mausteseoksia. Koska rakuunassa on suolaisenomainen vivahde, sitä on suositeltu suolattoman ruokavalion lisäksi. Rakuunaa ei tavata laskea ikiaikaisten lääke- ja maustekasvien joukkoon, sillä se oli tuntematon rohto Antiikin kulttuureille. Kasvi tuotiin Eurooppaan Länsi-Aasiasta ristiretkien aikaan. 1500-luvulla rakuunan käyttö oli yleistynyt Euroopassa aina Britteinsaaria myöten.

Tämä arkisempi nopea versio on Nigella Lawsonin reseptiä mukaillen. Herkullisen annoksen tekemiseen menee todellakin alle puoli tuntia. Tämän siis ehtii tehdä kiireisenäkin arki-iltana.

RAKUNAKANA (kahdelle)
2 rkl oliiviöljyä
2-4 kevätsipulia koosta riippuen 
1/2 tl kuivattua rakuunaa
2 kookasta nahatonta ja luutonta kanarintapalaa
1/2 dl valkoviiniä tai vermuttia
1/2 tl suolaa
1,25 dl kuohukermaa
valkopippuria myllystä
1 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa + hieman pinnalle koristeluun

Leikkaa kevätsipuli ohuiksi siivuiksi. Lämmitä kannellisessa paistokasarissa oliiviöljy ja lisää kevätsipuli ja kuivattu rakuna. Kuullota hetki varoen ettei sipuli pääse palamaan. Ota sipulit syrjään pannulta ja laita pannulle rintapalat. Anna paistua kuperapuoli alaspäin 5 minuuttia. Käännä kanat ja lisää pannulle sipulit sekä valkoviini tai vermutti ja suola. Anna hautua kannen alla keskilämmöllä n. 10 minuuttia. Tarkista kanan kypsyys tekemällä pieni viilto paksuimpaan kohtaan. Jos liha on edelleen punertavaa, jatka hauduttamista.

Ota kypsät kananrinnat syrjään lämpimille lautasille. Nosta lieden lämpötilaa niin, että neste pannulla alkaa kiehua. Lisää pannulle kerma, tuoreeta rakunaa ja valkopippuria. Lusikoi kastiketta kanalle ja koristele annos vielä tuoreella rakuunalla.

Rakuunakanan kumppaniksi sopivat vaikkapa höyrytetyt vihreät pavut, parsa, uudet perunat tai voilla ja valkopippurilla maustettu basmatiriisi.
2 kommenttia on "Rakuunakana - ranskalainen klassikko"

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature