Kesän ensimmäiset raparperipiiraat

|
Sain duunikavereilta taannoin raparperintaimen, jonka urhoollisesti istutin yläkerran terassille suureen ruukkuun. Vähän arvellutti, miten mahtaa pärjätä, mutta alkoihan tuo virkistyä. Ja mitäpä sitä ihminen muuta alkukesästä halajaa uusien perunoiden lisäksi kuin raparperipiirasta. Ohjeita on maailma täynnä, mutta päätin kokeilla Hesarin herkullisen tuntuista versiota.



Sen verran pieni se taimi kuitenkin vielä on, ettei siitä paria vartta enempää herunut mun leipomuksiin. Eipä hätiä mitiä, sillä kaupasta saa lisää.

Kaikki ei sitten mennytkään ihan niinkuin Strömsössä. Piiras itsessään onnistui vallan mainiosti, mutta päälle tulevan marengin kanssa kävi hassusti. Ohjeessa marengin paistoaika on 10-15 minuuttia hieman alemmalla lämmöllä kuin itse piirakka. Olin toki alentanut lämmön ja vaihtanut jopa ylälämmölle, mutta ilmeisesti jopa liian pienelle. 10 minuutin jälkeen ei marengille ollut tapahtunut juuri mitään, joten lisäsin hieman lämpöä ja pistiin kelloon lisää minuutteja. Mulla sattui keskittyminen uunin seuraamisen suhteen herpaantumaan juuri niinä kriittisinä minuutteina, ja niinhän siinä kävi, että kun kello kilahti, niin uunista pukkas jo vähän liiankin rapeat tuoksut. Ei nyt kummonkaan ihan piloille mennyt, mutta lähellä oli. Sen verran meni marenki yli, että siihen tuli sellainen keitetyn kanamunan maku.


Epäonninen versio, mut piti ottaa kumminki kaunis kuva.

Syötiin kuitenkin kokeilukappale pois ja tänään tehtiin uusi ja entistäkin maukkaampi, napakympin suoritus! Täytyy sanoa, että yksi parhaita koskaan tekemiäni raparperipiiraita. Suosittelen.
Marengille suosittelen sitten 150 lämpöä ja 10 minuuttia riittää antamaan kyllin väriä marengin pinnalle.

RAPARPERIPIIRAS
125 g margariinia tai voita
½ dl sokeria
1 keltuainen
3 ½ dl vehnäjauhoja (noin 200 g)
2–3 rkl kylmää vettä

Täyte:
½ l raparperinpaloja
½ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

1. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää keltuainen ja vehnäjauhot. Hämmennä joukkoon kylmä vesi. Anna rauhoittua viileässä 20 minuuttia ennen kuin vuoraat pyöreän paistovuoan.

2. Sekoita kulhossa raparperipalat, sokeri ja perunajauhot. Kaada vuokaan ja paista piirasta 200 asteessa 20–25 minuuttia.

3. Valmista sillä aikaa marenki: vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista. Ota piiras uunista ja levitä marenki pinnalle.

4. Laske uunin lämpöä hieman ja paista piirasta noin 10–15 minuuttia eli niin kauan kuin marenki saa väriä. Tarjoa haaleana kahvin kera.


6 kommenttia on "Kesän ensimmäiset raparperipiiraat"
  1. Äh, mitäs jos haen raparperit suoraan pihalta, paljonko on 1/2 litraa raparperinpaloja? Siis suurinpiirtein montako vartta tai montako grammaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelisin että noin 4-5 vartta. Riippuu tietysti varsien koosta.:-)

      Poista
  2. Voikohan raparperihillo käyttää? Laitoin kaikki varret hilloiksi ja nyt en tiedä mihkä niitä käyttäisin.

    VastaaPoista
  3. Kyllä voi käyttää. Lisäisin ehkä tuon peruna jauhon hillon joukkoon niin tulee kiinteämpää. Kerro sitten miten onnistui. :-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä reseptistä -tuli ihana piirakka! Kaikki meni :) Otin oheesi talteen -käy varmasti myös muille marjoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin käy myös majoille, mutta kannataa lisätä silloin perunajauhojen määrää, koska ovat kosteampia. Tästä ohjeesta tulossa pian myös muunnettu versio ;-)

      Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature